Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Προσκύνημα Γερμανικής Σχολής στο Δίστομο

«Εμείς φταίμε γι' αυτό που συνέβη;», ρωτούν με αγωνία οι μαθητές της Γερμανικής Σχολής της Αθήνας όταν επισκέπτονται το Δίστομο. Κάθε χρόνο μια νέα «φουρνιά» μαθητών της Σχολής καταφθάνει στον τόπο της σφαγής των 217 αμάχων πολιτών από τους στρατιώτες του Γ΄ Ράιχ, κάθε φορά σοκαρισμένοι από το οδυνηρό ιστορικό γεγονός, κάθε φορά ανήσυχοι μήπως κατηγορηθούν από ντόπιους για ό,τι συνέβη πριν από 65 χρόνια. Αντίστοιχη επίσκεψη πραγματοποιούν μαθητές του Διστόμου στη Γερμανική Σχολή της Αθήνας.

Κάθε χρόνο, στην επέτειο, μαθητές της Γερμανικής Σχολής επισκέπτονται την περιοχή του Διστόμου
Του Κώστα Oνισένκο
«Εμείς φταίμε γι’ αυτό που συνέβη;», ρωτούν με αγωνία οι μαθητές της Γερμανικής Σχολής της Αθήνας όταν έρχονται αντιμέτωποι με το έγκλημα, πριν από 65 χρόνια, των στρατιωτών του Γ’ Ράιχ στο Δίστομο. Σοκαρισμένοι από τη φρικαλεότητα, μια από τις πολλές που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί έφηβοι βρίσκουν το θάρρος να επισκεφθούν την περιοχή και να συνομιλήσουν με τους ανθρώπους που έμαθαν για τη σφαγή από τους γονείς τους ή και την έζησαν.
Η επίσκεψη, που θα γίνει σε λίγες ημέρες, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του μαθήματος ιστορίας της Γερμανικής Σχολής, ενώ αντίστοιχη επίσκεψη διενεργούν μαθητές του Διστόμου στη Γερμανική Σχολή της Αθήνας με στόχο κοινές δραστηριότητες. Ανάλογο μάθημα γίνεται στη Σχολή και για τα Καλάβρυτα, όπου συντελέστηκε μια παρόμοια τραγωδία.
Οπως περιγράφει η κ. Ρεγκίνα Βίσινκερ, καθηγήτρια της Γερμανικής Σχολής, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ανήσυχα πριν από την επίσκεψη στο Δίστομο, καθώς φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν από ντόπιους για ό,τι έγινε πριν από 65 χρόνια. «Τους απασχολεί πάρα πολύ το ερώτημα αν φταίνε ή όχι για ό,τι συνέβη. Κάθε φορά με ρωτούν αν θα συναντήσουν ανθρώπους που θα τους κατηγορήσουν», περιγράφει.
Συζήτηση και κατανόηση
«Είναι όμως πολύ σημαντικό για μας να συζητήσουμε για το κακό παρελθόν, να μην ξεχάσουμε, να καταλάβουμε γιατί συνέβησαν εκείνα τα τραγικά γεγονότα. Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά από τις δύο χώρες να έρθουν σε επαφή, να καταλάβουν πώς είναι μια νέα γενιά, η οποία από κοινού θα πρέπει να ανοίξει τη δική της νέα σελίδα στην ιστορία», σχολιάζει η κ. Βίσινκερ.
«Αυτή ακριβώς η επαφή των νέων θα κάνει την Ευρώπη του αύριο διαφορετική», συμπληρώνει ο διευθυντής της Σχολής κ. Βασίλης Τόγιας. «Τα παιδιά των Γερμανών μέσα από τα βιβλία αλλά και την επίσκεψη καταλαβαίνουν καλύτερα τα λάθη του παρελθόντος. Αν προσπαθούσε κάποιος να κουκουλώσει τις πληγές αυτές δεν θα έκλειναν ποτέ» συμπληρώνει. Αναφερόμενος στη σημασία των δράσεων, όπως αυτή της Γερμανικής Σχολής, ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Παν. Αθηνών κ. Χάγκεν Φλάισερ σχολιάζει πως «για να στήσουμε μαζί το κοινό μέλλον θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά που μας χώρισαν στο παρελθόν. Κι αυτό δεν γίνεται με την άγνοια. Η κάθαρση έρχεται όταν συγχωνεύονται η εμπειρία, τα διδάγματα και οι μνήμες σε μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα».

Κάθε χρόνο πλήθος Ελλήνων και ξένων επισκέπτονται το Δίστομο κατά τις ημέρες της επετείου της μεγάλης σφαγής στις 10 Ιουνίου 1944, όταν Γερμανοί στρατιώτες εκτέλεσαν πάνω από 210 άμαχους πολίτες, μεταξύ των οποίων γυναίκες, ηλικιωμένους και παιδιά. (Ανάλογη «εκκαθάριση» έγινε την ίδια μέρα στο γαλλικό χωριό Οραντούρ, κατά την οποία άντρες των SS δολοφόνησαν 642 αμάχους).
«Εχουμε ένα μικρό μουσείο για τα θύματα του Ναζισμού στο Δίστομο. Εκεί βρίσκονται οι φωτογραφίες σχεδόν όλων των θυμάτων εκείνης της ημέρας. Οσοι επισκέπτονται το Δίστομο περνούν και από το μουσείο. Αυτές οι επισκέψεις, κυρίως των ξένων και των Γερμανών είναι για μας μια ελπίδα. Οταν διατηρούμε στη μνήμη αυτό το γεγονός, είναι πιθανό να μην ξανασυμβεί, να ζήσουμε σε ένα καλύτερο κόσμο» σχολιάζει στην «Κ» ο δήμαρχος Διστόμου κ. Θανάσης Πανουριάς. «Την άνοιξη και στις αρχές καλοκαιριού έρχονται σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα ενώ κατά την εβδομάδα των επετειακών εκδηλώσεων φθάνουν περίπου 5.000 άτομα», συμπληρώνει ο ίδιος.
Ιστορική μνήμη
«Εχει καθιερωθεί να έρχονται Γερμανοί στην επέτειο, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους δικούς μας νεκρούς. Πολλοί έρχονται κάθε χρόνο. Οσοι έρχονται για πρώτη φορά -όπως μας λένε- το κάνουν για να έρθουν σε επαφή με την ιστορική μνήμη, να μάθουν τι ακριβώς συνέβη. Είναι όλοι τους πολύ συγκινημένοι», περιγράφει ο υπεύθυνος του μουσείου κ. Παναγιώτης Κοτρόγιαννος.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: