Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ στο Καρπενήσι

Οι διαδικασίες υλοποίησης του ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος στο Καρπενήσι. Οι τρεις περιφερειάρχες Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, οι νομάρχες απ' όλους τους νόμους της Κεντρικής Ελλάδας και των τριών Περιφερειών, οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, αλλά και οι εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων ανέλυσαν τα επιμέρους στοιχεία τα οποία συνθέτουν τη νέα προγραμματική περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος, ο βασικός στρατηγικός στόχος και για τις τρεις Περιφέρειες είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ελκυστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας.

Με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της τόσο οι περιφερειάρχες όσο και οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης υπογράμμισαν τη σημασία των παρεμβάσεων ιδιαίτερα στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, υποστηρίζοντας με έμφαση ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν στη φάση που διανύουμε για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Η κοινωνική συνοχή και η αειφόρος ανάπτυξη σε συνδυασμό με τη διαχείριση του φυσικού και του αστικού δομημένου περιβάλλοντος, είναι τα κεντρικά σημεία αναφοράς και των τριών προγραμμάτων τα οποία αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο συνολικός προϋπολογισμός και για τα τρία προγράμματα των περιφερειών Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας φτάνει τα 1,82 δισ. ευρώ. Από το συγκεκριμένο προϋπολογισμό, σε υποδομές τοποθετούνται 460,2 εκατομμύρια ευρώ, σε δράσεις που έχουν σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής 883,40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ψηφιακή σύγκλιση, αλλά και η επιχειρηματικότητα χρηματοδοτούνται με 448 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι σήμερα και στις τρεις Περιφέρειες έχουν εκδοθεί 27 προσκλήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 414,11 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν ενταχθεί 11 έργα, συνολικής δημόσιας δαπάνης 93,69 εκατομμυρίων ευρώ. Ειδικότερα, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, έχουν ενταχθεί έργα αξίας 49,48 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα των υποδομών, 20,1 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής και 4 εκατομμύρια ευρώ στην ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα.

«Αποσκοπούμε σε μια δυναμική πορεία μέσα από την οποία πολύ σύντομα όλοι αυτοί οι πόροι θα κατευθυνθούν προς τις τοπικές κοινωνίες, σε όφελος του πολίτη», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Στερεάς Ελλάδας Παντελής Σκλιάς, ο οποίος προεδρεύει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο κ. Σκλιάς για τη Στερεά Ελλάδα, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 5 προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 106,5 εκατομμυρίων ευρώ και έχει ενταχθεί ένα έργο 11,1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχουν υποβληθεί αιτήματα εκχώρησης που ξεπερνούν τα 310 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν εκχωρηθεί μέχρι σήμερα 225 εκατομμύρια ευρώ. Ανοιχτή πρόσκληση προς τον Αυτοδιοίκηση έκανε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Παναζάχος, ζητώντας από δημάρχους και νομάρχες να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο στη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών στην αγορά. «Κάνω έκκληση στους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης να βάλουν και αυτοί το χέρι στην τσέπη», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, καλώντας τα μέλη της επιτροπής παρακολούθησης να στρέψουν το βλέμμα τους στην παραγωγική διαδικασία και να γίνουν επενδύσεις για να ενισχυθεί ο παραγωγικός ιστός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το τμήμα του προγράμματος που αφορά την περιφέρεια της Ηπείρου, το συνολικό πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 485 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία έχουν εκχωρηθεί στην περιφέρεια 152 εκατ. και έχουν εκδοθεί 10 προσκλήσεις, συνολικού προϋπολογισμού περίπου126 εκατομμυρίων ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα έργα που έχουν ενταχθεί στην περιφέρεια Ηπείρου, είναι συνολικού προϋπολογισμού 32,5 εκατομμυρίων ευρώ. «Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία σε διεθνές επίπεδο δεν θα πρέπει να καθυστερήσει την εφαρμογή του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Φώτης Γκούπας, ζητώντας επιτάχυνση στις διαδικασίες και περισσότερο εντατική προσπάθεια. Οπως έγινε γνωστό, το τμήμα του επιχειρησιακού προγράμματος που αφορά τη Θεσσαλία είναι συνολικού προϋπολογισμού 604 εκατομμυρίων ευρώ δημόσιας δαπάνης. Από τα επιμέρους στοιχεία, το 22% αφορά υποδομές που έχουν συνολικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ, ποσό 220 εκατ. ευρώ αφορά την αειφόρο ανάπτυξη και ποιότητα ζωής και ποσό 97 εκατ. ευρώ αφορά την ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, έχουν εκδοθεί 5 προσκλήσεις, συνολικού ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν ενταχθεί δύο έργα, συνολικού προϋπολογισμού 42,4 εκατομμύρια ευρώ.

Οι 2 Βοιωτοί που συνέλαβαν τους 7 Σομαλούς πειρατές

Η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για την επιχείρηση σύλληψης των 7 Σομαλών πειρατών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ATALANTA - Απόπειρα πειρατείας - Σύλληψη πειρατών
Παραδόθηκαν σήμερα στις 06.30 τοπική ώρα από τη φρεγάτα ΨΑΡΑ στη γερμανική φρεγάτα FGS RHEINLAND PFALZ, οι επτά Σομαλοί πειρατές που το απόγευμα τις 29ης Μαρτίου 2009 αποπειράθηκαν να καταλάβουν το γερμανικό πετρελαιοφόρο FGS SPESSART στην περιοχή νότια της Υεμένης. Το σκάφος των επτά Σομαλών πειρατών στις 15.05 τις 29ης Μαρτίου 2009 αποπειράθηκε να καταλάβει το πετρελαιοφόρο του γερμανικού πολεμικού ναυτικού FGS SPESSART χωρίς επιτυχία, καθώς η απόπειρα πειρατείας έγινε έγκαιρα αντιληπτή από το πλήρωμα του γερμανικού πλοίου.

Στη συνέχεια για την εξουδετέρωση και σύλληψη των πειρατών, δόθηκε άμεσα (15.10) διαταγή από το διοικητή της EUFOR ATALANTA Αρχιπλοίαρχο Αντώνη Παπαϊωάννου ΠΝ στη φρεγάτα ΨΑΡΑ να πλεύσει προς την περιοχή του συμβάντος καθώς και στο ελικόπτερο της ισπανικής φρεγάτας SPS VICTORIA. Μετά από συντονισμένη δράση των εναέριων και ναυτικών μέσων της επιχείρησης ATALΑΝΤΑ, στις 21.30 το σκάφος των Σομαλών πειρατών ακινητοποιήθηκε, αφοπλίστηκε και ασφαλίστηκε στην αριστερή πλευρά της φρεγάτας ΨΑΡΑ, ενώ οι επτά Σομαλοί πειρατές επιβιβάστηκαν σε ετέρα λέμβο και παρέμειναν υπό τη φύλαξη της οκταμελούς ελληνικής ομάδας ειδικών δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού εν αναμονή αφίξεως της γερμανικής φρεγάτας FGS RHEINLAND PFALZ, προκειμένου στη συνέχεια να αναληφθούν οι απαιτούμενες ενέργειες ποινικής δίωξης και προσαγωγής των πειρατών από το γερμανικό πλοίο καθώς η απόπειρα πειρατείας εκδηλώθηκε εναντίον γερμανικού πολεμικού πλοίου.

Η επιχείρηση μεταφοράς των Σομαλών πειρατών καθώς και του πειρατικού σκάφους με τον οπλισμό τους στη γερμανική φρεγάτα ολοκληρώθηκε στις 06.30.
Αντιπλοίαρχος Α.Βέττος
ΠΝΕκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ
Δείτε κι αυτό.
Οι 2 Βοιωτοί που συνέλαβαν τους 7 Σομαλούς πειρατές

Μαγικό χάπι εναντίον εμφράγματος

Ένα «πολυχάπι», που περιέχει τις ευεργετικές ιδιότητες πέντε φαρμάκων, δίνει νέα ελπίδα, αφού μπορεί να μειώσει τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά σε ποσοστό 50%.
Στην επιστημονική έρευνα που έγινε στην Ινδία συμμετείχαν πάνω από 2.000 άνθρωποι ηλικίας από 45 έως 80 έτη. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι, αν το Πόλικαπ δοθεί σε υγιείς ενηλίκους με τουλάχιστον μία πάθηση, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία ή κάπνισμα, μπορεί να μειώσει στο μισό την πιθανότητα εκδήλωσης εμφράγματος, εγκεφαλικού ή άλλα καρδιοαγγειακά προβλήματα.
Άλλη μία σημαντική ανακάλυψη είναι ότι το χάπι δεν προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες και είναι ελαφρύ για το στομάχι.
Το «μαγικό χάπι» περιέχει μία ουσία για τη μείωση της χοληστερίνης, ασπιρίνη για την καταπολέμηση θρομβώσεων και τρία φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
www.zougla.gr

Ανοιχτή επιστολή για την απεργία

Ανοιχτή επιστολή προς εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες απευθύνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς εν όψει της απεργίας στις 2 Απριλίου.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ


Αγαπητοί έμποροι & επαγγελματοβιοτέχνες,
Η Πέμπτη 2 Απρίλη είναι μέρα Πανελλαδικής Πανεργατικής απεργίας στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερες συνθήκες δουλειάς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Παλεύουν να μην υπάρχουν απολύσεις, ελαστικές μορφές εργασίας, να μην πληρώσουν την κρίση που προκαλεί το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολυεθνικές, κρίση που πλήττει άμεσα και τον δικό σας χώρο.
Σας καλούμε να συμπαρασταθείτε στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, συμμετέχοντας με το συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων σας την ώρα της απεργιακής συγκέντρωσης (10-12 π.μ.)


ΤΟ Δ/Σ του Σωματείου Ιδ. Υπαλλήλων Λιβαδειάς

Ο Ντίνος Βρεττός φέρνει στη Βουλή τις φυλακές

Ερώτηση για τις συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές κατέθεσε τη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ντίνος Βρεττός. Δείτε.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς Υπουργό Δικαιοσύνης

Θέμα: Επικείμενη έρευνα της Κομισιόν για τις συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές

Πριν ακόμη διαλευκανθούν τα αίτια των συνθηκών θανάτου κρατουμένης σε μεταγωγή, θέμα το οποίο δημοσιοποιήθηκε ευρέως με πολλαπλές προεκτάσεις, η Ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το έτος 2008, επικεντρώνεται στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις Ελληνικές φυλακές, χαρακτηρίζοντας τις «μεσαιωνικές», αναδεικνύοντας το θέμα της εκτεταμένης διαφθοράς των σωφρονιστικών μηχανισμών αλλά και του αδιεξόδου των πολιτικών που εφαρμόζονται στον τομέα των αδικημάτων για ναρκωτικά.
Σήμερα γνωστοποιήθηκε[1] ότι επίκειται έρευνα από την Κομισιόν, σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών φυλακών ύστερα από καταγγελία της Ένωσης Πολιτών για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων, η οποία έχει την εξουσιοδότηση 700 κρατουμένων για υποθέσεις ναρκωτικών. Η σχετική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αναφορών και Καταγγελιών Πολιτών ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκαταρκτική έρευνα «που να καλύπτει όλες τις πτυχές του προβλήματος» ύστερα από καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές και για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατούμενων. Στην καταγγελία της, η Ένωση Πολιτών ζητά την παρέμβαση της Επιτροπής «για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζουν υπόδικοι και καταδικασμένοι κρατούμενοι εξαιτίας των γνωστών απάνθρωπων και απαράδεκτων συνθηκών των ελληνικών σωφρονιστικών καταστημάτων, καθώς και για την επιβολή εξοντωτικών ποινών σε βάρος νέων ανθρώπων που είχαν την ατυχία να εξαρτηθούν από τα ναρκωτικά».Επίσης ζητάει την άμεση εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Συστάσεων σύμφωνα με τις οποίες έχουν θεσπιστεί κανονισμοί στις ευρωπαϊκές φυλακές «σχετικά με την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και κράτησης, οι οποίες δεν προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.Ερωτάστε κύριε Υπουργέ

Συμφωνείτε με τις παραπάνω διαπιστώσεις;
Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις ελληνικές φυλακές, προκειμένου να μην παραβιάζονται Διεθνείς Συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Ο ερωτών βουλευτής

Ντίνος Βρεττός

[1] www.tvxs.gr, εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Καλή εμφάνιση του ΑΚΟΛ στους Πανελλήνιους Τραμπολίνο

Την Κυριακή 15 Μαρτίου 2009, ομάδα αθλητών και αθλητριών του Ομίλου μας, με προπονήτρια την Κα Παπαχρήστου Πολίνα, μετείχαν στους Πανελλήνιους Προκριματικού Αγώνες πανκορασίδων Β (8-10 ετών), πανκορασίδων Α (11-12 ετών), παμπαίδων Β (8-10 ετών) και παμπαίδων Α (10-12 ετών), που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Γυμναστικής.
Τους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Δραπετσώνας, παρακολούθησαν αρκετοί φίλοι του αγωνίσματος.
Η παρουσία των αθλητών και αθλητριών μας, οι οποίοι μετείχαν στο διπλό μινιτράμπ, κρίνεται επιτυχημένη με δεδομένο ότι με τις επιδόσεις τους κατετάγησαν σε πολύ καλές θέσις.
Πιο συγκεκριμένα στις κατηγορίες παμπαίδων και παγκορασίδων Β αγωνίστηκαν οι παρακάτω αθλητές και αθλήτριες, που με τις επιδόσεις τους, κατέλαβαν τις αντίστοιχες θέσεις.
Η Καλέγκα Τσαμπίκα-Αικατερίνη, με συνολική βαθμολογία 55,90 βαθμούς, στη 2η θέση.
Ο Καρκάνας Βασίλης, με συνολική βαθμολογία 55,00 βαθμούς, στην 5η θέση.
Η Τσώνη Γαρυφαλλιά, με συνολική βαθμολογία 53,80 βαθμούς, στην 7η θέση.
Η Σολωμού Ελένη, με συνολική βαθμολογία 53,70 βαθμούς στην 8η θέση.
Η Πρόφκα Μαρία, με συνολική βαθμολογία 52,10 βαθμούς, στη 13η θέση.

Στην κατηγορία παμπαίδων και πανκορασίδων Α αγωνίστηκαν οι παρακάτω αθλητές και αθλήτριες.
Ο Κωτσαδάμ Βασίλειος, με συνολική βαθμολογία 55,00 βαθμούς, κατετάγη στην 6η θέση.
Ο Σωπασουδάκης Δημήτριος, με συνολική βαθμολογία 54,30 βαθμούς, κατετάγη στην 8η θέση.
Η Σεϊντάς Φαμπιόλα, με συνολική βαθμολογία 55,50 βαθμούς, κατετάγη στην 7η θέση.
Η ΣεΪντας Τζουλιάνα, με συνολική βαθμολογία 45,80 βαθμούς, κατετάγη στην 11η Θέση.
Ο ΄Ομιλός μας με τις επιδόσεις των αθλητριών στην κατηγορία πανκορασίδων Β, με συνολική βαθμολογία 163,40 βαθμούς, κατέλαβε την 2η ομαδική θέση.

Βίντεο με την κόρη του Αμερικανού αντιπροέδρου να κάνει χρήση κοκαΐνης

Νέα Υόρκη
Σε δύσκολη θέση φέρνει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν η φημολογούμενη ύπαρξη ενός βίντεο που δείχνει την 27χρονη κόρη του Ασλεϊ να κάνει χρήση κοκαΐνης στη διάρκεια ενός πάρτι σε σπίτι στην πολιτεία του Ντέλαγουερ, από όπου κατάγεται η οικογένεια Μπάιντεν.
Η εφημερίδα New York Post αναφέρει ότι είδε απόσπασμα 90 δευτερολέπτων από ένα βίντεο συνολικής διάρκειας 43 λεπτών, το οποίο δίνει προς πώληση στα μέσα ενημέρωσης ένας ανώνυμος φίλος της Ασλεϊ Μπάιντεν μέσω ενός δικηγόρου που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.
Το βίντεο φέρεται να έχει δει και ένας εξωτερικός συνεργάτης του κουτσομπολίστικου δικτυακού τόπου Radaronline.
Σύμφωνα με την New York Post ο άγνωστης πωλητής ζήτησε αρχικά 2 εκατομμύρια δολάρια και στη συνέχεια μείωσε την αμοιβή του για το βίντεο σε 400.000 δολάρια. Το Radaronline ανέφερε ότι τού ζητήθηκαν 250.000.
Πάντως, ο δικηγόρος που κατά πληροφορίες μεσολάβησε για την πώληση του βίντεο δεν φαίνεται να εκπροσωπεί πλέον τον ανώνυμο πωλητή.
«Δεν εκπροσωπούμε κανέναν που συμμετέχει σε κάτι τέτοιο. Δεν έχω πληροφορίες» είπε ο δικηγόρος όταν επικοινώνησαν μαζί του οι Times του Λονδίνου.
Κατά πληροφορίες, το επίμαχο βίντεο δείχνει μία νεαρή γυναίκα που μοιάζει στην Ασλεϊ να κάνει χρήση κοκαΐνης στη διάρκεια του πάρτι και μετά να μιλά με άλλα άτομα που βρίσκονται στο δωμάτιο.
Η κάμερα, που δεν φαίνεται ότι την καταγράφει μυστικά, την ακολουθεί ενώ κινείται στο δωμάτιο.
Η καταγραφή της κόρης του να κάνει χρήση κοκαΐνης έρχεται να φέρει σε δύσκολη θέση τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει κάνει μακρά εκστρατεία ζητώντας σκληρότερη δράση κατά των ναρκωτικών.
Οι σχετικές πληροφορίες έρχονται, δε, λίγες ημέρες αφότου η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν μερίδιο της ευθύνης για τα καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό.
Η αχόρτατη επιθυμία μας για ναρκωτικά δίνει τροφή στο εμπόριο, δήλωσε σε ταξίδι της στο Μεξικό.
Χρήση μαριχουάνας και κοκαΐνης στα νεανικά του χρόνια έχει παραδεχθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στα απομνημονεύματά του, Dreams from My Father.
Newsroom ΔΟΛ

Ημερίδα στο Καποδιστριακό για τον Ασωπό

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΣΩΠΟ»
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3-4-2009

12.00 – 14.00

- Έναρξη της ημερίδας

-Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Χ. Κίττα

-Χαιρετισμός από τον Γενικό Γραμματέα ΠΕΧΩΔΕ, Ε. Μπαλτά


-Ομιλίες, συζήτηση

Συντονιστής: Προκόπης Δούκας, Δημοσιογράφος

-Ιωάννης Καράκωστας, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών «Η ενίσχυση της νομικής προστασίας του περιβάλλοντος»

-Μαρία Οικονόμου, Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών
«Εξασθενές χρώμιο στον υδροφόρο ορίζοντα του Ασωπού: Δυνατότητες αντιμετώπισης»

-Πολυξένη Νικολοπούλου – Σταμάτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Παθολογικής Ανατομίας,
«Σχέση εξασθενούς χρωμίου με την υγεία, εστιάζοντας στην καρκινογένεση»

-Μπότσου Φ. Διδάκτωρ Τμήματος Χημείας, Στάικος Χρ., Δασενάκης Ε., Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Χημείας, Σκούλλος Μ. Καθηγητής Τμήματος Χημείας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος.
«Αποτελέσματα ερευνών του εργαστηρίου χημείας περιβάλλοντος στον Ασωπό»

Συζήτηση για την κατάσταση στον Ασωπό

To ΠΑΣΟΚ Στερεάς «Για μια Νέα Αγροτική Ανάπτυξη»

Ιδού το δελτίο Τύπου.
Περιφερειακή Συνδιάσκεψη, στην Αταλάντη διοργάνωσε η Περιφερειακή Επιτροπή Στερεάς Ελλάδας ΠΑΣΟΚ την 27η-03-2009, με θέμα «Για μια Νέα Αγροτική Ανάπτυξη» στα πλαίσια του Πανελλαδικού διαλόγου, που έχει αρχίσει το ΠΑΣΟΚ. Στην συνδιάσκεψη συμμετείχαν, ο υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Πολιτικής Θανάσης Παπαγεωργίου και στελέχη της Περιφέρειας και πολλοί αγρότες
Στην συνδιάσκεψη τονίστηκε από τους αγρότες, ότι η χρονιά που πέρασε ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές για τον αγροτικό κόσμο. Σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα είχαμε τιμές χαμηλότερες από πέρυσι μέχρι και 50%. Μειωμένα επίσης, λόγω παρακράτησης, ήταν και τα «δικαιώματα» που θα εισπράξουν οι αγρότες. Αυξήσεις υπήρξα μόνο στο κόστος ζωής, με την ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης να καλπάζει, αλλά και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα γεωργικά εφόδια σπόροι, λιπάσματα, κ.λπ. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει οδηγήσει στη φτώχεια και στην εξαθλίωση χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.
Τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν τα ακόλουθα. Θα αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα; Θα ’χουν τα αγροτικά προϊόντα τιμές που να καλύπτουν το κόστος της ζωής; Θα μπει φρένο στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς; Θα ’χουν μέλλον οι αγρότες στα χωριά τους; Αυτά είναι τα πραγματικά ερωτήματα. Και, σ’ αυτά τα ερωτήματα, η απάντηση που δίνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι ενάντια στα συμφέροντα των αγροτών.
Για την έξοδο από την κρίση απαιτείται μια νέα προοδευτική πολιτική που μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί. Απαιτείται μια πολιτική αγροτικής ανάπτυξης που να στοχεύει στη δημιουργία μιας ευέλικτης πολυσυλλεκτικής οικονομίας, να εστιάζει στην επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της γεωργίας του τόπου, την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στην παραγωγή προϊόντων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών με χρήση μεθόδων παραγωγής φιλικών προς το περιβάλλον.
Για επίτευξη των στόχων αυτών θα πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως:
1.Κίνητρα για νέους αγρότες αλλά και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης τους.
2. Την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για βελτιστοποίηση των συνθηκών παραγωγής, τυποποίησης και διανομής των γεωργικών προϊόντων.
3. Την προώθηση της επιχειρηματικότητας, και την ορθολογιστική διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Συγκεκριμένα υπάρχει ανάγκη για εκπαίδευση μεταξύ άλλων και σε θέματα επιχειρηματικότητας, οικονομικής διαχείρισης, περιβάλλοντος, διαχείρισης του νερού, καινοτόμων πρακτικών.
Ιδιαίτερη σημασία στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να δοθεί:
4. Στην αντιμετώπιση της εντατικοποίησης της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
5. Στον έλεγχο της ποιότητας των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων.
6. Στη διατήρηση, αλλά και στην περαιτέρω ενίσχυση της βιοποικοιλότητας μέσω στοχευόμενων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων.
7. Στην ποιοτική αναβάθμιση των εδαφών.
8. Στην ποσοτική και ποιοτική βελτίωση των υδατικών πόρων και συστημάτων.
9. Στη μείωση των επιπτώσεων από την αλλαγή του κλίματος.
10. Στη στήριξη ορεινών, ημιορεινών και δασικών περιοχών.
11. Στην αειφορική διαχείριση και την ενίσχυση του πολυλειτουργικού ρόλου των δασών από τις πυρκαγιές και την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου τους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ της
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στη Βουλή τον Ασωπό ο Τόγιας

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε για τα αγροτικά προϊόντα στον Ασωπό ο βουλευτής Βοιωτίας Βασίλης Τόγιας.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΘΕΜΑ: «ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ»
Σύμφωνα με δημοσιεύματα τα οποία πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονος προβληματισμός για την επικινδυνότητα η μη των αγροτικών προϊόντων που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας και συγκεκριμένα για τον ενδεχόμενο επιμόλυνσης των ριζών των καλλιεργειών με εξασθενές χρώμιο.

Η έντονη φημολογία έχει ήδη επηρεάσει τους καταναλωτές αλλά και τα πολυκαταστήματα τροφίμων, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να προμηθεύονται αγροτικά προϊόντα από την συγκεκριμένη περιοχή και ειδικότερα τα βολβοειδή (καρότα, πατάτες, κρεμμύδια κ.λ.π.).

Οι αγρότες της περιοχής βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται δραματικά χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι σήμερα μια ξεκάθαρη επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και ειδικότερα από τον ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) σχετικά με την καταλληλότητα ή μη των προϊόντων αυτών.

Κρίνεται άμεσα αναγκαία μια ξεκάθαρη δήλωση ώστε στην περίπτωση που δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας να σταματήσει η φημολογία, να αποζημιωθούν οι αγρότες για την μέχρι τώρα απώλεια εισοδήματος και με μέριμνα του Υπουργείου να ξεκινήσει μία εκστρατεία επαναπροώθησης των θιγόμενων προϊόντων ενώ σε αντίθετη περίπτωση να ληφθούν άμεσα μέτρα τόσο για την αποζημίωση των καλλιεργειών όσο και για την απορρύπανση / εξυγίανση των εδαφών.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1) Υπάρχει ή όχι κίνδυνος κατανάλωσης των συγκεκριμένων προϊόντων;
2) Σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες καλλιεργητές;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Θήβα

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
http://www.ecogreens.gr/ - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210.3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Γεωργία και Τρόφιμα - Η Οικολογική Πρόταση


Θήβα, Κυριακή 5 Απριλίου, 11 π.μ.

Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Θήβας
Λουκά Μπέλλου 1 (έναντι Αρχαιολογικού Μουσείου)

1η Ενότητα
11.00 -11.15, Προσέλευση


11.15 -11.30, Από τη παγκόσμια στη τοπική οικονομία. Η έννοια της τοπικής ανάπτυξης για τους Οικολόγους Πράσινους, Ελένη Τσιομίδου, Ιωσήφ Μπιζέλης

11.30 -11.45, Διαπιστώσεις από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην ελληνική γεωργία ΚΑΠ, Σπύρος Σγούρος
11.45 -12.00, Οι θέσεις των Οικολόγων - Πράσινων για την γεωργία και τα τρόφιμα.
Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικεφαλής της ευρωλίστας των Οικολόγων Πράσινων

12.00 – 12.30 Ερωτήσεις – Διάλογος

12.30 - 12.45 Διάλειμμα

Εκπρόσωποι φορέων

12.45- 13.00, Η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα Μπάμπης Τσοκανής, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας

13.00 -13.15, Συμπράξεις για να πετύχουμε στον αγροτικό χώρο
Σπύρος Καχριμάνης, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

13.15-13.30, Η ρύπανση του Ασωπού, οι επιπτώσεις της και προτάσεις αντιμετώπισης, Μαρία Βιτωράκη, Δημήτρης Χρυσαφίδης

13.30 – 14.00 Ερωτήσεις – Διάλογος

2η Ενότητα
14.30 - 18.00 Συνάντηση των μελών της Θ.Ο. για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα
α. αλληλογνωριμία των μελών, τομείς ενδιαφέροντος
β. τρόπος λειτουργίας, τρόποι συμμετοχής και δραστηριοποίησης, υποομάδες, newsletterγ. Γενική συζήτηση, σχολιασμός των θέσεων των ΟΠ (του κειμένου των Ευρωπαίων Πράσινων για τη διατροφική ασφάλεια, των κειμένων των ΟΠ για τη γεωργία, τα τρόφιμα και τις αγροτικές κινητοποιήσεις).

Το ρίσκο του «τρελού»

Tου Αλέξη Παπαχελά
H κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, η απελπισία οδηγεί μερικές φορές σε πράξεις γενναιότητας. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβεί με τον πρωθυπουργό στη σημερινή συγκυρία αν αποφάσιζε να συμπεριφερθεί σαν τον «τρελό» που δεν έχει τίποτα να χάσει παίρνοντας τα ρίσκα του. Να το πούμε απλά: ο ιστορικός του μέλλοντος θα του συγχωρούσε την έλλειψη σημαντικών επιτευγμάτων τα τελευταία πέντε χρόνια εφόσον αποφάσιζε να προχωρήσει -έστω και τώρα- σε ορισμένες κινήσεις. Ηδη η πώληση της Ολυμπιακής έκλεισε μια μεγάλη μεταπολιτευτική πληγή και αυτό οφείλεται εν μέρει στον πρακτικό νου και τη μεθοδικότητα του κ. Χατζηδάκη και εν μέρει στην τάση του κ. Βγενόπουλου να ρισκάρει επιχειρηματικά με δημοφιλείς κινήσεις.

Ο κ. Καραμανλής θα μπορούσε να βρει το υπερβολικό λίπος των κρατικών δαπανών, το οποίο, κατά τις εκτιμήσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβοπουλου, ίσως να φτάνει και στο 30% των συνολικών δαπανών. Αν το εννοούσε και αν επέμενε, θα μπορούσε να το μειώσει αισθητά. Αυτό όμως απαιτεί σύγκρουση με συντεχνίες, συμφέροντα και υπουργούς που δεν θέλουν ποτέ να επωμισθούν πολιτικό κόστος. Αν πάντως ο πρωθυπουργός πρότεινε ένα πακέτο σκληρών αλλά πειστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης θα μπορούσε να παίξει το τελευταίο του χαρτί. Πρέπει όμως να βάλει στην άκρη τις δημοσκοπήσεις και τους ισορροπιστές - ψιθυριστές που του μουρμουρίζουν συνέχεια στο αυτί: «αυτό δεν γίνεται, αυτό δεν περνάει» κ.λπ. κ.λπ.

Τα ίδια διλήμματα αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός στα θέματα της ασφάλειας, που έχουν αποδειχθεί κυρίαρχα και πλήττουν θανάσιμα την αξιοπιστία της Ν.Δ. στα μεσαία στρώματα. Οι «συνήθεις ύποπτοι» τον συμβουλεύουν να μην αφήσει ποτέ την αστυνομία να πατήσει σε πανεπιστήμιο, έστω και αν το θέλει η σύγκλητος, αν δινει την κάλυψή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και το απαιτεί ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης. Η αρχή της αδράνειας έχει αποδειχθεί δημοφιλής στον σκληρό πυρήνα του κ. Καραμανλή, αλλά δεν έχει πετύχει. Η χώρα έφτασε στη σημερινή κρίση στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας από την αδράνεια, την αδιαφορία και την παντελή έλλειψη πρωτοβουλιών των τελευταίων ετών.

Επειτα όμως από πέντε χρόνια ο κ. Καραμανλής δεν έχει καμία δικαιολογία. Γνωρίζει τα θέματα σε βάθος, όπως και τις αδυναμίες του δικού του πολιτικού προσωπικού και επιτελείου. Βλέπει ότι ο κ. Παπαθανασίου, ο κ. Χατζηδάκης και μερικοί άλλοι «τραβάνε» και μπορούν μαζί με τον κοινό νου του κ. Σουφλιά και το drive της κ. Μπακογιάννη να τραβήξουν το κάρο. Αντιλαμβάνεται πως ένας Ευρωπαίος πρωθυπουργός δεν μπορεί να διοικήσει μία χώρα με ένα αδύναμο και φοβικό προσωπικό επιτελείο. Ξέρει ποιος υπουργός και ποιοι επιτελείς υπουργών είναι «βουτηγμένοι» σε συναλλαγές, αν όχι παράνομες, μη ηθικές. Υποτίθεται ότι δεν τον ενδιαφέρει να παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου για άλλη μια θητεία και πως έχει αρχίσει να υπολογίζει με αγωνία τους πόντους που έχει μαζέψει για την υστεροφημία του.

Η κρίση και η απελπισία είπαμε ότι μπορεί να λειτουργήσουν απρόβλεπτα. Μπορεί να παγώσουν έναν ηγέτη και να τον κάνουν να μένει ακίνητος παρατηρώντας με θλίψη και μελαγχολία το νομοτελειακό τέλος. ΄Η μπορεί να τον κάνουν να βγάλει ό,τι καλύτερο έχει μέσα του και γύρω του, έχοντας αποφασίσει πως «αν χάσω, ας χάσω γιατί τόλμησα σε έναν - δύο κρίσιμους τομείς».

Η Αφροδίτη Παπαθανάση για τα 5 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας


Γράφει η Αφροδίτη Κ. Παπαθανάση
Νομαρχιακή Σύμβουλος


5 χρόνια εξουσίας της ΝΔ. Πώς κρίνεται αυτή η εξουσία;


Πώς κρίνεται η εξουσία :
Το έργο της κυβέρνησης δεν κρίνεται μόνο από τα πόσα κυβικά τσιμέντο έπεσαν στους δρόμους. Κρίνεται από μια συνολική αντίληψη σχεδιασμού , οράματος , προγραμματισμού και αποτελεσματικότητας του μοντέλου ανάπτυξης που προωθεί .Κρίνεται από το που βασίζεται στη νέα –διεθνή και ανταγωνιστική - οικονομία , από το αν βασίζεται στη λανθάνουσα ανταγωνιστικότητα της φτηνής εργασίας ή στην επένδυση στην καινοτομία και τη γνώση. Κρίνεται από την στάση της απέναντι στα δημόσια αγαθά , αν ενισχύει την καθολικότητα και τον δημόσιο έλεγχο ή για εισπρακτικούς λόγους ξεπουλά τα πάντα.
Κρίνεται από τις επιλογές της για την παραγωγή και αναδιανομή πλούτου, από το ποιους τελικά στηρίζει , την κοινωνία ή τους λίγους και εκλεκτούς . Κρίνεται από τις επιλογές της απέναντι στο κοινωνικό κράτος , αν στηρίζει τον εργαζόμενο ή τον άνεργο ή αν θεωρεί ότι η απασχόληση και η πρόνοια είναι ρόλοι που απονέμονται σε «φιλάνθρωπους».
Κρίνεται από τη χρηστή ή μη διαχείριση , την διαφάνεια και τον έλεγχο.
Κρίνεται από το σεβασμό που δείχνει στους θεσμούς και τους πολίτες του τόπου αυτού. Κρίνεται από το ήθος και το ύφος των στελεχών . Κρίνεται από την στάση και το χρόνο αντίδρασης απέναντι που σε φαινόμενα χλιδής , κακοδιαχείρισης και σκανδάλων.
Σε όλα αυτά η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει αποτύχει . Απέτυχε στα δημοσιονομικά , απέτυχε όμως κύρια στο να στηρίξει οικονομικά , κοινωνικά και ηθικά την κοινωνία μας. Να δώσει ελπίδα , δυναμική. Απέτυχε δε οικτρά σε ότι αφορά το ύφος και το ήθος της εξουσίας που ασκήθηκε και στις επιλογές των προσώπων που την άσκησαν.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει αποτύχει στο να δώσει στην κοινωνία το ελάχιστο αίσθημα ασφάλειας και αισιοδοξίας.

ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ .Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έκανε συνειδητά αναδιανομή υπέρ των λίγων , χαρίζοντας τα τελευταία χρόνια, με τη μείωση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις , 6 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ , την ίδια στιγμή που η ανισότητα στη χώρα , η ανισότητα στην ευκαιρία , έχει λάβει απίστευτες διαστάσεις. Είμαστε σήμερα η δεύτερη Χώρα στην ΕΕ των 27 στον δείκτη κοινωνικής ανισότητας μετά τη Λετονία.. ...
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ . Οικογενειακός προϋπολογισμός , υπέρ χρέωση . Είναι η ωρολογιακή βόμβα της κοινωνίας μας . Ότι γνωρίζαμε θα αλλάξει και θα αλλάξει βίαια . Η ζωή των μισών νοικοκυριών της χώρας ανήκει στις τράπεζες. Από το 2004 έως το 2008 το χρέος των νοικοκυριών έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε απόλυτους όρους και έχει σχεδόν διπλασιαστεί ως ποσοστό του ΑΕΠ. Τα νοικοκυριά πλέον χρωστούν περισσότερα στις τράπεζες από ότι οι επιχειρήσεις.
«ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ» ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ . Η διακυβέρνηση της Ν.Δ. σημάδεψε την πολιτική ζωή με «επιλεκτική» ανικανότητα .Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας 35 δισεκατομμύρια είναι οι ανείσπρακτοι φόροι βεβαιωμένοι όμως επίσημα , ενώ η εισφοροδιαφυγή είναι σήμερα 7 δισεκατομμύρια , από 3δις που ήταν το 2003. Ακόμη δεν έχουμε απορροφήσει 5,5 δισεκατομμύρια από το Γ/ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης , ενώ ακόμη δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ.
ΣΚΑΝΔΑΛΑ . Η διακυβέρνηση της Ν.Δ. σημάδεψε την πολιτική ζωή με σκάνδαλα επί σκανδάλων. Κουμπάροι , καρτέλ , υποκλοπές , ομόλογα , βατοπέδι. Είναι τα πλέον χαρακτηριστικά. Αν το βαποτέδι μας εξόντωσε ηθικά , για τα ασφαλιστικά ταμεία που σήμερα καταρρέουν ευθέως συνδέεται και η ιστορία με τα ομόλογα – τις δε βαλίτσες ακόμη τις ψάχνουμε στα νησιά του ειρηνικού.

ΦΩΚΙΔΑ
Στη Φωκίδα η διακυβέρνηση της Ν.Δ. ταυτίστηκε με την κακοδαιμονία των ημιτελών και εγκαταλελειμμένων έργων, ταυτίστηκε με εξαγγελίες μελετών , ταυτίζεται με το «γκισέ» του βουλευτικού και νομαρχιακού γραφείου για μια θέση στα stage. Ταυτίζεται με τοποθετήσεις ημετέρων , ταυτίζεται με την κομματική «καθοδήγηση» του κράτους και της διοίκησης . Ταυτίζεται με «εξαγγελίες» για την στήριξη της ελιάς μέσω προμηθειών του στρατού…δηλαδή με εμπαιγμό. Ταυτίζεται με συμπεριφορές που προσβάλλουν τους θεσμούς και το «ευ πολιτεύεσθαι» , όταν Υφυπουργοί της μοιράζουν το προεκλογικό υλικό τους ακόμη και μέσω διακίνησης πίτσας…
Ταυτίστηκε με τις φιέστες των ετεροχρονισμένων προσλήψεων στην Αγροφυλακή την ίδια στιγμή , την ίδια μέρα , που καίγονταν η Πάρνηθα . Τέλος , δυστυχώς , ταυτίζεται με την άρνησή της να πάρει θέση σε θέματα που αφορούν την ίδια τη λειτουργία των θεσμών ,όπως στην περίπτωση του Παρνασσού και της δόμησης εντός της ζώνης Β του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.


ΦΩΚΙΔΑ . ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ και ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΛΦΩΝ . Τα τελευταία χρόνια επανειλημμένα καταγγέλλεται από φορείς και πολίτες της Φωκίδας η οικοπεδοποίηση και οικοδόμηση στο Παρνασσό. Με την μέθοδο της χρησικτησίας και την εμφάνιση «μαρτύρων» εκτάσεις μεταφέρονται σε ατομικά Ε9.
Μπορεί να μας απαντήσει κάποιος , πόση γη έχει μεταβιβαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια με τη μέθοδο της χρησικτησίας και σε ποιους κατέληξε η γη αυτή ; Πότε οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ, Βουλευτής , Νομάρχης , Δήμαρχοί , Κόμμα θα πάρουν δημόσια θέση για όλα αυτά ;
Αντιδρούμε ,γιατί επί της ουσίας ο Παρνασσός τεμαχίζεται και περιφράσσεται και δημόσια αγαθά όπως το περιβάλλον εμπορευματοποιούνται , δεν ανήκουν στους πολίτες , δεν ανήκουν στις μελλοντικές γενιές , ανήκουν πλέον στους «έχοντες και κατέχοντες». – μέσω αυτών που δεν σέβονται τον θεσμικό και κοινωνικό τους ρόλο.
Πότε το κόμμα της ΝΔ κεντρικά και οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ, Βουλευτής , Νομάρχης , Δήμαρχοί , Κόμμα θα πάρουν θέση για την ανέγερση συγκροτήματος εντός της ζώνης Β του Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών ; Ποτέ θα πάρουν θέση απέναντι στη λειτουργία των θεσμών και της διοίκησης ; Θα πρέπει πρώτα να ανέβουν οι κάμερες και μετά να μιλήσουν για όλα αυτά ;

ΟΜΗΡΕΙΑ των ΟΤΑ. Σήμερα , εκκρεμούν οφειλές ύψους 1,7 δισεκ. ευρώ προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού (ΟΤΑ). Η κατάσταση αυτή , η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να μην στηρίξουν τους ΟΤΑ έχει να κάνει με την κουλτούρα πολιτικής των κυβερνούντων , οι δήμαρχοι και οι νομάρχες να είναι όμηροι , τόσο για τα καθημερινά , όσο και για τα σπουδαία , όμηροι της «φιλίας» ή των κομματικών σχέσεων με το κράτος.
ΦΩΚΙΔΑ. Δήμος Άμφισσας .Είναι δυστυχώς όμηρος δύο «επιλογών» . Η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να στραγγαλίσει οικονομικά το Δήμο , μη καλύπτοντας την συνταγματική υποχρέωση προς τους εργαζόμενους – Σχολικούς Φύλακες και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες , την υποχρέωση να καλύψει το κράτος τις αποδοχές τους. Η δεύτερη επιλογή που πληρώνει ο Δήμος αφορά τα «κληρονομηθέντα χρέη» - έφταναν τα 5 εκατ. Ευρώ - , χρέη σε όλη την αγορά , που παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή μετά την οχταετή διακυβέρνηση και διαχείριση του νυν νομάρχη Φωκίδας.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ Ε.Σ.Υ . ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ . Σήμερα , εκκρεμούν οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου τουλάχιστον 5 δισεκ. ευρώ περίπου στα νοσοκομεία . Το ΕΣΥ , από Εθνικό Σύστημα Υγείας – που παρά τα όλα προβλήματά του αποτελούσε στήριγμα στην ελληνική κοινωνία – σήμερα έχει καταντήσει ο πολύ φτωχός συγγενής της ιδιωτικής περίθαλψης. Οι επενδύσεις στον τομέα της Υγεία σήμερα δυστυχώς γίνονται από τους ιδιώτες γιατί το πεδίο είναι από τα πλέον επικερδή. Τα Δημόσια Νοσοκομεία ,η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη , η Πρόνοια είναι σε 5ετή συνεχή δυσμένεια. Δεν λειτουργούν χειρουργεία γιατί δεν υπάρχουν εργαλεία και υλικό , δεν πληρώνονται οι υπερωρίες των γιατρών , δεν στηρίζεται το νοσηλευτικό προσωπικό. Η Πρόνοια αποτελεί «απαγορευμένη» λέξη . Απλήρωτοι οι υπάλληλοι στις ψυχιατρικές δομές . Στα τυφλά το τι θα γίνει με το «Βοήθεια στο Σπίτι» και για πρώτη φορά στα χρονικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναστέλλει πρόγραμμα – αυτό του Υπ. Υγείας για την ψυχική Υγεία!!!.
ΦΩΚΙΔΑ ,εκτίμηση της κατάστασης στην Υγείας και τη Πρόνοια. Ρωτήστε όποιον θέλετε. Όλοι , δυστυχώς θα σας μιλήσουν με θλίψη για την κατάσταση του Νοσοκομείου Άμφισσας , η λειτουργία του οποίου βασίζεται πλέον στην φιλοτιμία των εργαζομένων του. Δυστυχώς υπήρξε σειρά αποχωρήσεων ιατρικού προσωπικού. Δυστυχώς υπάρχει η λογική των μετατάξεων , του νοσηλευτικού προσωπικού σε διοικητικό. Δυστυχώς η πολιτική της κομματικής διοίκησης του είναι να «χτυπήσουμε στην πλάτη και να χαϊδέψουμε αυτιά» και όχι να στηρίξουμε την λειτουργία του νοσοκομείου. Σε συνδυασμό βέβαια με την εδώ και 5 χρόνια μη λειτουργία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ , ενός πλήρους εξοπλισμένου κέντρου αποκατάστασης , τι άλλο να υποθέσει κανείς , η επιλογή τους είναι μια και μόνο μια , να αναγκάσουν τους πολίτες να στραφούν στην ιδιωτική περίθαλψη. Δεν υπάρχουν ευθύνες της τοπικής εξουσίας για την κατάσταση αυτή; Βουλευτής , νομάρχης , πρόεδρος νοσοκομείου ; Τις ανέλαβαν ; Τι έχουν να μας πουν – και ως πολιτικά πρόσωπα για το ότι η Μονάδα Ψυχικής Υγείας στο Νομό δεν στηρίζεται , οι εργαζόμενοι δε είναι από το καλοκαίρι απλήρωτοι. Δεν σας λέει κάτι το ότι και για το θέμα αυτό – Βουλευτής ΠΑΣΟΚ από την Ευρυτανία , οκ. Καρανίκας έκανε παρέμβαση στο Βουλή , ενώ το τοπικό στελεχιακό δυναμικό της Ν.Δ. αποσιωπά το θέμα ;
Όσο για το «Βοήθεια στο Σπίτι». γνωρίζετε κάτι ; Ούτε καν γι αυτό , μια από τις μεγαλύτερες τομές – προσφορά βοήθειας στην Τρίτη ηλικία , έχουν κάτι να πουν. Τίποτα, μοναδική πορεία της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας αυτή προς το άγνωστο.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ. ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΠΙΔΑΣ. Από στοιχεία του Υπ. Εσωτερικών – Βουλή τον Ιούλιο του 2008 , από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Ιούνιο του 2008 έγιναν συνολικά 671.016 προσλήψεις (μόνιμοι , συμβασιούχοι , εποχικοί , ωρομίσθιοι , μερική απασχόληση..) Ταυτόχρονα έχουμε μαγικές λέξεις κλειδιά, ΑΣΕΠ-συνέντευξη – με ερωτήσεις «ποδοσφαιρικού τύπου» και τα STAGE. Νέο εμπόριο ελπίδας . Τα 8μηνα , έγιναν 18 μήνα και φτάσαμε και σε τρία ή και τέσσερα χρόνια ανασφάλιστης εργασίας με αποδοχές μεταξύ 400-500 ευρώ. Από τον ιδιωτικό τομέα τα STAGE πέρασαν σε Δήμους , Νομαρχίες και Δημόσιο Τομέα. Και ξεκινά η συναλλαγή της οικογένειας με τον «τοπάρχη» . Βυζάντιο ή σκλάβοι σε Φυτείες ;
ΦΩΚΙΔΑ . Που είναι οι προκηρύξεις , που δημοσιεύονται και πότε ; Είναι ή όχι οικογενειακή υπόθεση το ποιοι δουλεύουν σήμερα για το «ΠΑΜΦΩΚΙΣ» ; Είναι ή όχι κομματική η επιλογή – (βουλευτής – νομάρχης – κομματική οργάνωση της ΝΔ) για όσους ξαφνικά εμφανίζονται στους Δήμους και στο Δημόσιο για δουλεία μέσω STAGE ; Που είναι λοιπόν, έστω αυτές οι προκηρύξεις , που δημοσιεύονται και πότε ;

Γ ΚΠΣ. – ΕΣΠΑ . ΥΠΟΔΟΜΕΣ . Σήμερα , τη χρονιά που κλείνει το Γ ΚΠΣ , και την τρίτη χρονιά τυπικής εκκίνησης του ΕΣΠΑ , εκκρεμούν οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου τουλάχιστον 3 δισεκ. ευρώ περίπου σε εργοληπτικές επιχειρήσεις. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει καθηλωθεί σε επίπεδα προηγουμένων δεκαετιών. Κάθε υπουργός που σέβεται τον εαυτό του τάζει έργα , ανά νομό και περιφέρεια . Τα έργα αυτά «εντάσσονται» κάπου , με προϋπολογισμούς ενδεικτικούς και με πιστώσεις 1.000-2000 ευρώ. Όλοι ευχαριστημένοι , Δήμαρχοι , Νομάρχες , Πολιτευτές και Υπουργοί. Εικονική «θαυμάσια πραγματικότητα». Γιατί η πραγματική είναι διαφορετική . Οι μικρές εργοληπτικές έχουν από καιρό ξεπεράσει τα όρια τους . Δεν υπάρχουν νέα έργα και δεν πληρώνονται – σε λογικούς χρόνους – για τα έργα που έχουν ήδη εκτελέσει .
ΦΩΚΙΔΑ .Εμείς , ως Φωκίδα πληρώνουμε την κακοδαιμονία των ημιτελών και εγκαταλελειμμένων έργων . ΤΕΙ ΑΜΦΙΣΣΑΣ , Μαρίνα ΙΤΕΑΣ , ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ Τροιζονίων , Δρόμος ΑΜΦΙΣΣΑ – ΛΙΔΩΡΙΚΙ . ΄Η των έργων που αναζητούμε τις μελέτες τους – ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΕΝΟΥ. Οι μικρές εργοληπτικές έχουν και εδώ από καιρό ξεπεράσει τα όρια τους και τα όρια ανοχής τους απέναντι σε λογικές που θέλουν τον «κομματικό έλεγχο» . Ως Φωκίδα πληρώνουμε το μη σχεδιασμό , το τι θέλουμε για βασικές υποδομές μας , διαχείριση υδατικών πόρων , βιολογικοί , σκουπίδια. Μετά από πέντε χρόνια κεντρικής διακυβέρνησης – αλλά πολύ περισσοτέρων στην τοπική εξουσία – βλέπουμε και πάλι δελτία τύπου – tabula rasa – και εδώ. Η εκκίνηση όφειλε να έχει γίνει χρόνια πριν. Τώρα ο λαός της Φωκίδας δικαιούνταν να κάνει χρήση των υποδομών . Ως Φωκίδα πιθανόν να έχουμε και ρεκόρ – πληρωμένων - μελετών στα συρτάρια , και θα επανέλθουμε όμως ειδικά σε αυτό.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ . Σήμερα, ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός βιώνει τη χειρότερη μείωση της τελευταίας 20ετίας στην τιμή του προϊόντος του, την ίδια στιγμή που το κόστος παραγωγής εκτινάσσεται στα ύψη. Αποτέλεσμα: η τρέχουσα τιμή του ελαιόλαδου (2 ευρώ το κιλό) να μην καλύπτει ούτε καν το κόστος παραγωγής του!
Οι κτηνοτρόφοι είναι εδώ και χρόνια σε ανάλογη δύσκολη οικονομική κατάσταση , ταυτόχρονα όμως δεν στηρίζονται ούτε στην καθημερινότητα τους , ούτε με επιστημονικό προσωπικό και σχεδιασμό σε μια εποχή δύσκολη για τον αγροτικό κόσμο , αυτή του μετά το 2013 .
ΦΩΚΙΔΑ. Για την ελιά ακούσαμε πως οι προμήθειες του στρατού θα δώσουν τη λύση. Πέρασε κι αυτό … Δυστυχώς όμως , δεν υπάρχει πρόταση από την Ν.Δ. ούτε καν σε μορφή κακογραμμένου σεναρίου. Ακροβατούμε μεταξύ του πότε θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις του «παραδοσιακού ελαιώνα» .
Η στήριξη των κτηνοτρόφων, η προστασία του περιβάλλοντος, του δασικού πλούτου αλλά και η εξυπηρέτηση των κατοίκων της ορεινής Φωκίδας αποδεικνύεται ότι σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί ουσιαστική προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Ν.Δ.Η Διεύθυνση Δασών και τα Δασαρχεία του νομού έχουν τραγικές ελλείψεις σε επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Το διαδημοτικό έργο των σφαγείων Λιδωρικίου και Ερατεινής καθυστερεί και αυτό σημαντικά .
Στην πεδιάδα του Μόρνου οι παραγωγοί βρίσκονται στο έλεος του πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις.

Μπορούν να γραφούν πολλές σελίδες ακόμη . Για τα ολοήμερα σχολεία που εγκαταλειφθήκαν , για το στραγγαλισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων , για την υστέρηση στην διαχείριση των κοινοτικών πόρων , για τα κόστη των συνεδρίων και των πανηγυριών και τις εκδρομές ανά την Ευρώπη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Το παράδειγμα που παίρνουμε από την 5 ετή διακυβέρνηση της ΝΔ , τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο κύρια όμως έχει να κάνει με όλα αυτά τα «μεγάλα λόγια» - και τις πράξεις κενού περιεχομένου. Κύρια όμως , γιατί η εξουσία και τα κόμματα δίνουν στίγμα , καλλιεργούν κουλτούρα στην κοινωνία , το παράδειγμα έχει να κάνει με το ύφος και το ήθος της εξουσίας . Μιας εξουσίας που επένδυσε στην ομηρία , στην προσωπική εξυπηρέτηση, στην κομματική διευθέτηση και στην ανυπαρξία ουσιαστικής πολιτικής παρουσίας και παρέμβασης.
Μην ξεχνάμε , υπήρξε στέλεχος που μοίραζε φυλλάδια μαζί με πίτσες , την ίδια ώρα που η τοπική εξουσία της Ν.Δ. Βουλευτής , Νομάρχης , Κόμμα κάνει πως δε βλέπει το απέναντι βουνό .

Η χώρα και η κοινωνία δεν έχουν ανάγκη από πλεονάζοντες αυτόκλητους «σωτήρες» . Η χώρα και η κοινωνία έχουν ανάγκη από όραμα , από ελπίδα , από ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης και δίκαιης αναδιανομής. Δεν θα ξεφύγουμε , ως κοινωνία και ως οικονομία από την κρίση ούτε με εξορκισμούς , ούτε με τη λογική του ώριμου φρούτου. Ρεαλισμό, Όραμα και Πρόταση οφείλουμε να καταθέτουμε και καταθέτουμε σήμερα ως ΠΑΣΟΚ.
Η χώρα και η κοινωνία έχουν ανάγκη από το μέτρο ,τη σεμνότητα και την ικανότητα ανάληψης ευθύνης των στελεχών των κομμάτων και της δημόσιας ζωής. Η λέξεις και η δημόσια γραφή μας αναδεικνύουν τις ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορετικές εκτιμήσεις , τα λάθη στην διακυβέρνηση , ταυτόχρονα όμως αποτελούν δημόσια δέσμευση για τη δική μας πορεία .

Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία 33χρονου στη Λαμία

Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Τ.Α. Λαμίας η ανθρωποκτονία 33χρονου ημεδαπού, ο οποίος στις 6.3.09 είχε βρεθεί βαριά τραυματισμένος στη Λαμία επί της οδού Όθωνος και υπέκυψε νοσηλευόμενος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΝ Λαμίας στις 19.3.2009. Δράστης της ανθρωποκτονίας είναι ένας 23χρονος ημεδαπός κάτοικος Λαμίας, ιδιωτικός υπάλληλος.
Όπως προέκυψε από την έρευνα δράστης και θύμα συναντήθηκαν εντελώς τυχαία στην οδό Όθωνος, παρεξηγήθηκαν, αλληλοεξυβρίσθησαν και στη συνέχεια συνεπλάκησαν μεταξύ τους. Ο δράστης που ομολόγησε αβίαστα την πράξη του, συνελήφθη με ένταλμα του Ανακριτή Λαμίας.
Με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας, όπου του απαγγέλθηκε κατηγορία για ανθρωποκτονία και παραπέμφθηκε στον Ανακριτή Λαμίας για ενέργεια κύριας ανάκρισης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς της 27ης Μαρτίου

H συνεδρίαση του Δηµοτικού Συµβουλίου Λιβαδειάς θα πραγµατοποιηθεί στις 27 Μαρτίου 2009 ηµέρα Παρασκευή και ώρα 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Παλαιό Δηµαρχείο.
Τα θέµατα της ηµερήσιας διάταξης είναι τα εξής:
1. Αποδοχή από ΥΠ.ΕΣ. (ΚΑΠ) ποσού 186.896,40 ευρώ και κατανοµή αυτού για κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολεlων της Α/θµιας & Β/θµιας εκπαίδευσης.
2. Προγραµµατισµός εκδηλώσεων ΠΑΣΧΑ 2009 και διάθεση της εγγεγραµµένης πίστωσης για την πραγµατοποίησή τους.
3. Παραλαβή µελέτης (επίπεδο εφαρµογής) του έργου «Κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. Β'Φάση - 1 ης Διαχειριστικής Ενότητας Νοµού Βοιωτίας».
4.Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής & Οριστικής Παραλαβής του έργου «Διαµόρφωση Οδών Μουσών ΛυκΙου & Οlδίποδος».
5. Έγκριση 2ου Ανακεφαλαιωτικού και Τελικού Πίνακα Εργασιών του έργου «Εργασίες βελτίωσης του Κλειστού Γυµναστηρίου Λιβαδειάς για τις ανάγκες της προολυµπιακής προετοιµασίας - εξοπλισμός".

6. Έγκριση 2ου Ανακεφαλαιωτικού και Τελικού Πίνακα Εργασιών του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟTlΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ.
7. Έγκριση 30U Ανακεφαλαιωτικού και Τελικού Πίνακα Εργασιών του έργου «Μουσείο Αγροτική Κληρονοµιάς στον Ελικώνα».
8. Αναµόρφωση προϋπολογισµού Δήµου Λεβαδέων Οικ.έτους 2009 για τις ανάγκες υπηρεσιών Δ/νσης nεριβάλλοvτος.
9. Αναµόρφωση προϋπολογισµού Δηµου Λεβαδέων Οικ.έτους 2009 για την εξόφληση του έργου «Βελτίωση Αγροτικής Οδοποιίας Δήµoυ Λεβαδέων».
10. Εξέταση αιτήµατος του Συλλόγου Υπαλλήλων Α.Ε.Ε.Γ.Α. «Η ΕΘΝΙΚΗ».
11. Εξέταση της 1/2009 απόφασης του Τοπ. Συµβουλίου Ρωµέικου περί έναρξης και λήξης αρδευτικής περιόδου 2009, του τρόπου φύλαξης και διανοµής των αρδευτικών υδάτων και του αριθµού των θέσεων των υδρονοµέων στο Δ.Δ. Ρωµέικου.

12. Εξέταση της 1/2009 απόφασης του Τοπ. Συµβουλίου Λαφυστίου περί έναρξης και λήξης αρδευτικής περιόδου 2009, του τρόπου φύλαξης και διανοµής των αρδευτικών υδάτων και του αριθµού των θέσεων των υδρονοµέων στο Δ.Δ. Λαφυστίου.
13. Τρόποι χρήσης δηµοτικών βοσκοτόπων και βεβαίωση δικαιώµατος βοσκής για το έτος 2009 καθώς και ορισµός σχετικής τετραµελούς επιτροπής.
14. Έγκριση σύµβασης διαδηµοτικής συνεργασίας για την εναπόθεση απορριµµάτων στον
Χ.Υ.Τ.Α. Δήµου Λεβαδέων.
15. Καθορισµός κοινοχρήστων δηµοτικών χώρων προς ενοικίαση για το έτος 2009.
16. Τροποποίηση της υπ'αρ. 343/2008 απόφασης Δηµοτικού Συµβουλίου Λεβαδέων.
17. Υπόδειξη - παραχώρηση χώρων για την διεξαγωγή εξετάσεων υποψηφίων οδηγών.
18. Εξέταση αιτήµατος Αθλητικής Ένωσης Τoξoβoλίας Λιβαδειάς.

19. Εξέταση αιτήµατος Χορευτικού Λαογραφικού Οµίλου Λιβαδειάς.
20. Εγκριση προϋπολογισμού οικ.έτους 2009 του ΝΠ του Δήμου Λεβαδέων Κ.Α.Π.Η.
21.Έγκριση προϋπολογισµού Οικ.έτους 2009 του Ν.Π. "Δηµοτικοί Παιδικοί και
Βρεφοvηπιακοί Σταθµοί Λιβαδειάς».
22. Έγκριση προοπολογισµού Οικ.έτους 2009 του Ν.Π. «Φιλαρµονική Δήµου Λεβαδέων».
23.Έγκριση προϋπολογισµού Οικ.έτους 2009 του Ν.Π. «Δηµοτικό Ωδείο Δήµου Λεβαδέων».
24. Υποβολή για έγκριση της 8/2009 απόφασης Δ.Σ. του Ν.Π. «Δημοτική Χορωδία Δήµου
Λεβαδέων" περί τροποποίησης της Συστατικής Πράξης αυτού.

25. Καθορισµός όρων του διαγωνισµού για την εκµίσθωση ακινήτου για δηµιουργία χώρου µε χρήση πώληση - έκθεση αντικειµένων λαϊκής τέχνης και εν γένει παραδοσιακών ειδών, µετά από συµφωνία, ύστερα από δύο άγονους πλειοδοτικούς διαγωνισµούς.
26. Ένταξη της κτηµατικής περιφέρειας του Δήµου Λεβαδέων και των Δηµοτικών
Διαµερισµάτων στην συλλογική καταπολέµηση του δάκου της ελιάς για την περίοδο 2009.
27. Έγκριση απολογισµού Οικ.έτους 2008 της Σχ.Επιτροπής Δηµοτικού Σχολείου Ρωµέικου.
28. Έγκριση απολογισμού Οικ.έτους 2008 της Σχ.Επιτροπής 1ου Λυκείου Λιβαδειάς.
29. Έγκριση απολογισµού Οικ.έτους 2008 της Σχ.Επιτροπής ΕΠΑ.Λ . - ΕΠΑ.Σ & 1ουΣ.Ε.Κ
Λιβαδειάς.

30. Εξέταση αιτήµατος του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Λιβαδειάς.
31. Εξέταση αιτήµατος του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Λιβαδειάς.
32. Εξέταση αιτήµατος του Συλλόγου Ελικωνίων Λιβαδειάς.
33. Δηµιουργiα δύο (2) θέσεων πρακτικής άσκησης σπουδαστών Τ.Ε.Ι. στο Δήµο Λεβαδέων.
34. Αντικατάσταση µέλους του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Σχ.Επιτροπή 7ου Δ.Σχολεfου - -,7ου Νηπιαγωγείου Λιβαδειάς».
35. Αντικατάσταση µέλους του Δ.Σ. του N.ΠΔΔ. «Φιλαρµονική Δήµου Λεβαδέων».
36. Αντικατάσταση µέλους της Επιτροπής παραχώρησης δηµοηκών κοινοχρήστων χώρων.

O άγνωστος γιος του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι

Τον καρπό του έρωτά της με τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι υποστηρίζει ότι έχει φέρει στον κόσμο η 87χρονη Λίζα Λάνετ, απόγονος της αυτοκρατορικής δυναστείας των Αψβούργων. O 63 ετών Αντονι Μπόλερ έμαθε την πραγματική ταυτότητα του βιολογικού πατέρα του σε ηλικία 30 ετών.
Η κυρία Λάνετ δεν διαθέτει πιστοποιητικό πατρότητας για να αποδείξει τα λεγόμενά της. Ο Αντονι Μπόλερ, από την πλευρά του, ξεκαθαρίζει ότι δεν διεκδικεί τίποτε από την κληρονομιά του πατέρα του, αλλά είναι πρόθυμος να υποβληθεί σε εξέταση DΝΑ.

Σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα Κurier, αποσπάσματα της οποίας αναδημοσιεύει το Βήμα, η Λίζα Λάνετ εξηγεί ότι εγκατέλειψε την Αυστρία το 1938, μετά την προσάρτησή της στη ναζιστική Γερμανία, και μετακόμισε στις ΗΠΑ με τη μητέρα της.
Τον χειμώνα του 1944-45 γνώρισε στο Φοίνιξ της Αριζόνα τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Η σχέση τους κράτησε αρκετούς μήνες και, σύμφωνα με την ίδια, όταν τον ενημέρωσε ότι ήταν έγκυος, εκείνος της πρότεινε να παντρευτούν.

«Πήγαμε μαζί στο Μαϊάμι και στη Νέα Υόρκη και είχαμε περάσει ένα Σαββατοκύριακο στην Κούβα. Στις αρχές του 1945 ανακάλυψα ότι ήμουν έγκυος. Πήγα να δω τον Κένεντι και του ανακοίνωσα το νέο. Μου πρότεινε να με παντρευτεί, αλλά αρνήθηκα. Ζούσα όμορφα και ελεύθερα ως τότε και ούτε που το συζητούσα για γάμο εκείνη την εποχή» δηλώνει η ίδια. Ο Αντονι γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1945 και πήρε το επώνυμο του δεύτερου συζύγου της γιαγιάς του, του αυστριακού βιομηχάνου Ρίτσαρντ Μπόλερ.

Η κυρία Λάνετ λέει ότι διατήρησαν επαφές μετά την εκλογή του Κένεντι στη Γερουσία, το 1952, αλλά και μετά τον γάμο του με την Τζάκι, το 1953. Η επικοινωνία τους στόχευε αποκλειστικά στη διασφάλιση του μέλλοντος του παιδιού τους. Όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο Κένεντι πλήρωσε για την εγγραφή του νεαρού Αντονι στη στρατιωτική ακαδημία Πίκσκιλ στη Νέα Υόρκη το 1960, τη χρονιά που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ.
Newsroom ΔΟΛ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Περιφερειακή αγροτική Συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ Στερεάς Ελλάδας στις 27 Μαρτίου

Το δελτίο Τύπου της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ για τη σύγκληση της Συνδιάσκεψης.
Π Α Ν Ε Λ Λ Η Ν Ι Ο Σ Ο Σ Ι Α Λ Ι Σ Τ Ι Κ Ο Κ Ι Ν Η Μ Α
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ρήγα Φεραίου 1,Λαμία 35100
τηλ.22310/21790 & fax: 22310/20248
e-mail:pe-stereas.elladas@pasok.gr
To ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθεια χάραξης μίας νέας Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής, που έχει ανάγκη ο τόπος μας, έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Επιτροπές, όλης της χώρας, τις αγροτικές συνδιασκέψεις, με την συμμετοχή των αγροτών, έτσι ώστε μέσα από έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο, να προκύψουν προτάσεις και συμπεράσματα , πάνω στο τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει πλέον ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας μας
Οι ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ, μεταφράστηκαν στην πράξη, ως αδιαφορία, εμπαιγμός και εγκατάλειψη του αγροτικού κόσμου, τακτική η οποία έχει οδηγήσει τους αγρότες σε δεινή οικονομική κατάσταση και σε επαγγελματική ανασφάλεια
Καλούνται λοιπόν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι , να συμμετάσχουν στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ Στερεάς Ελλάδας, που διοργανώνεται την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009, στις 6:00 μμ, στο Δημαρχείο Αταλάντης, ώστε να εκφραστούν οι απόψεις, τα προβλήματα και οι θέσεις τους

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΣΟΚ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

H Ωρα της Γης ήρθε για το Εργατικό Λιβαδειάς

Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς επιθυμώντας να συμβάλλει στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός που έγινε ποτέ κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώνει τις δυνάμεις του μαζί με άλλους φορείς για να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009 στις 20.30.
Η Ώρα της Γης 2009 απευθύνεται σε κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση και κάθε ανθρώπινη κοινότητα στον πλανήτη. Μας καλεί να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο μέλλον. Πασίγνωστες τοποθεσίες, μνημεία και κτίρια σε όλο τον πλανήτη θα σκοτεινιάσουν και φέτος. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους και θα ενώσουν για μία ώρα τις ζωές για το μέλλον του πολύτιμου πλανήτη μας.
Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων είναι το φυσικό μας σπίτι που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενεές. Ας το ομορφύνουμε, ας το προστατεύσουμε.
Η Ώρα της Γης είναι ένα μήνυμα ελπίδας και δράσης.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Ερώτηση Τόγια για τον δρόμο στο Δίστομο

Ερώτηση στη Βουλή για τον δρόμο "της ΔΕΗ" στο Δίστομο κατέθεσε ο βουλευτής Βοιωτίας κ. Βασίλειος Τόγιας. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα ανέδειξε η viotia εδώ "Το σταυροδρόμι της Αρετής και της Κακίας" στο Δίστομο Δείτε την ερώτηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ,
2. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΘΕΜΑ: «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΧΡΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ»
Σε δρόμο μεγάλης επικινδυνότητας έχει μετατραπεί ένας αγροτικός δρόμος στην έξοδο του Διστόμου προς Λιβαδειά. Πρόκειται για δρόμο καθαρά αγροτικής χρήσης ο οποίος χρησιμοποιείται κατά κόρον από οδηγούς με υψηλές ταχύτητες ως εναλλακτική λύση της «εθνικής οδού» προς Λιβαδειά.
Ο δρόμος δίνει την ψευδαίσθηση συντομότερης οδού προς την Λιβαδειά (λόγω του ότι είναι ίσιος για 1.5 χλμ.). Εξαιτίας αυτού του γεγονότος παρατηρούνται διελεύσεις πολλών Ι.Χ. και φορτηγών αυτοκινήτων με πολύ υψηλές ταχύτητες με αποτέλεσμα συχνές συγκρούσεις με τα αργά κινούμενα αυτοκίνητα των αγροτών. Το δρόμο χρησιμοποιούν πολλά παιδιά με τα ποδήλατά τους, περιπατητές αλλά και αγρότες της περιοχής οι οποίοι έχουν πολλές φορές κινδυνεύσει. Από τύχη δεν έχουν υπάρξει ακόμη θύματα.
Η υπεράσπιση του αυτονόητου δικαιώματος στην προστασία της ζωής των κατοίκων της περιοχής είναι χρέος όλων μας. Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα (αναβάθμιση της σήμανσης, ελάττωση ορίων ταχύτητας, «σαμαράκια», εντατικοποίηση των ελέγχων της τροχαίας σε συνδυασμό με υψηλά πρόστιμα, κλπ.), ώστε στο σύνολό τους να λειτουργήσουν αποθαρρυντικά στην χρήση αυτού του δρόμου.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην λήψη μέτρων εγκυμονεί υπαρκτούς και άμεσους κινδύνους.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1) Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να ρυθμιστεί οριστικά το θέμα;
2) Πότε θα εξομαλυνθεί η κυκλοφορία στην περιοχή;

Ρατσισμός και πανεπιστημιακό άσυλο απασχολούν τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας

Σειρά άρθρων για τον ρατσισμό, το πανεπιστημιακό άσυλο και τις δηλώσεις του υπουργού Διακαοσύνης κ. Δένδια απέστειλε προς τη viotia o κ. Γιώργος Σκλάβος ως εκπρόσωπος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας. Δείτε.

21 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ
Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως επίσημη ημέρα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Η μετανάστευση έχει αναδειχτεί πλέον σε βασικό τομέα πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, ζητήματα, όπως η νόμιμη και παράνομη μετανάστευση. Συχνά συνδέονται τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα (π.χ. υποβάθμιση του Κράτους Πρόνοιας) με το στιγματισμό των μεταναστών, προκαλώντας μια μετατόπιση της κοινής γνώμης προς ξενόφοβες θέσεις. Αυτό διαφαίνεται και στις μεταναστευτικές πολιτικές που υιοθετούνται από τα ευρωπαϊκά κράτη. Για την αποφυγή ξενοφοβικών στάσεων που στρέφονται κατά των μεταναστών και για την κοινωνική τους ένταξη είναι απαραίτητη η διακρατική συνεργασία με σκοπό τη διαμόρφωση μιας νέας ιδιότητας του πολίτη. Ο κάθε άνθρωπος του 21ου αιώνα θα πρέπει να έχει, σε κάθε περίπτωση, ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, που θα στηρίζονται στην αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη, σύμφωνα άλλωστε με τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συνθήκες.
Η Ελλάδα συνεχίζει να χορηγεί δικαιώματα στους μετανάστες, κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο. Τα παιδιά των μεταναστών δεν εγγράφονται στα δημοτολόγια και κατά συνέπεια δεν τους χορηγείται πιστοποιητικό γέννησης κα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Ουσιαστικά, «εγγράφονται» ως μετανάστες, καταδικασμένα σε ελλιπή πολιτικά, εκπαιδευτικά, εργασιακά δικαιώματα! Ανήκουν σε μια «γκρίζα» αδιευκρίνιστη ζώνη ημιπαρανομίας, που τα αφήνει μετέωρα, χωρίς βασικά στοιχειώδη δικαιώματα και καταδικασμένα στο περιθώριο, στον κοινωνικό αποκλεισμό. Επιπλέον, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης επειδή στερούνται πόρων, οικογενειακών και κοινωνικών δεσμών, όπως και επικοινωνίας, λόγω γλωσσικών και πολιτισμικών διαφορών. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι μετανάστες φτάνουν πολλές φορές στη χώρα μας σε κατάσταση απόγνωσης, εγκαταλείποντας συχνά την πατρίδα τους, προκειμένου να διαφύγουν τον οποιοδήποτε κίνδυνο και έχοντας βιώσει συχνά τραυματικές εμπειρίες.

Ως Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουμε χρέος να πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για την εξάλειψη κάθε διάκρισης, αποκλεισμού, περιορισμού με βάση τη φυλή, το χρώμα, την καταγωγή, την εθνική προέλευση οποιουδήποτε συνανθρώπου μας. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε την αναγνώριση και την άσκηση, σε ισότιμη βάση, των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών στον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό ή οποιοδήποτε άλλο τομέα της δημόσιας ζωής.

Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλούνται να αναλάβουν καθοριστικό ρόλο σε ότι αφορά το ζήτημα των μεταναστών, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας που είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί στην ευρύτερη Ελληνική κοινωνία με βάση την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικής συνοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, Διεκδικούμε:
1) την κατασκευή «Κέντρων Υποδοχής & Προστασίας Οικονομικών Μεταναστών και Προσφύγων», που θα παρέχουν διαμονή, σίτιση και κοινωνική προστασία στους οικονομικούς μετανάστες, διαφυλάσσοντας την αξιοπρέπειά τους και βελτιώνοντας τις σημερινές άσχημες συνθήκες.
2) τη λειτουργία «Κέντρων Εξυπηρέτησης Οικονομικών Μεταναστών (Κ.Ε.Ο.Μ.)», σε δημοτικό και νομαρχιακό επίπεδο κατά το πρότυπο των Κ.Ε.Π., τα οποία και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε., το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τις Μ.Κ.Ο. (τύπου PRAKSIS), θα βοηθούν τους συνανθρώπους μας χωρίς πατρίδα από την είσοδό τους στη χώρα να διαβιούν ανθρώπινα αλλά και να διεκδικούν την προσφυγική τους ιδιότητα έως την εξεύρεση μιας βιώσιμης και μόνιμης λύσης.

Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας
Γιώργος Σκλάβος




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ


Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας, η Π.Α.Σ.Π. Α.Ε.Ι. Λιβαδειάς και η Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. Θήβας, καταγγέλλουν την προσπάθεια της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση, η προσπάθεια της Κυβέρνησης να μας πείσει πως για τα πάντα ευθύνεται «κάποιος άλλος» κι όχι η ίδια. Έτσι και τώρα για τη διάλυση της Αστυνομίας, τη δολοφονία ενός 15χρονου, τις «απαλλοτριώσεις» σε διάφορα καταστήματα μέρα μεσημέρι, την αδιαφορία της Αστυνομίας στη διάλυση περιουσιών ευθύνεται το Σπουδαστικό Κίνημα και το Πανεπιστημιακό Άσυλο. Δυστυχώς, για την Κυβέρνηση, τα ψέματα κάπου εδώ τελειώνουν. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι ευθύνες της δεν μπορούν να κρυφτούν πια από τον Ελληνικό Λαό.

Για εμάς:

· Το Πανεπιστημιακό Άσυλο μπορεί και πρέπει να περιφρουρηθεί από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα στο σύνολό της.
· Η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για τη μη λειτουργία της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ.
· Πρέπει να επαναλειτουργήσουν οι επιτροπές Ασύλου ανά Ίδρυμα με συμμετοχή εκπροσώπων καθηγητών, διοικητικών, φοιτητών.

Το Σπουδαστικό Κίνημα δε θα ανεχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Η Κυβέρνηση της μειοψηφίας του Ελληνικού Λαού, εφόσον δεν μπορεί να κυβερνήσει ας παραιτηθεί. Είναι το καλύτερο που μπορεί, πλέον, να κάνει για τον Τόπο.
Νεολαία ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας
Π.Α.Σ.Π. Α.Ε.Ι. Λιβαδειάς
Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. Θήβας


Λιβαδειά, 20 Μαρτίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Η Ελληνική κοινωνία βιώνει συνεχόμενα το καθεστώς της κυβερνητικής αναλγησίας και ανασφάλειας που η ΝΔ προσπαθεί να επιβάλει 5 χρόνια τώρα.
Η διάλυση του κοινωνικού ιστού, η αστυνομική βία και η ένταση του φόβου, συναντά ένα πρωθυπουργό - διαμορφωτή χθες, παθητικό θεατή των δυσμενών εξελίξεων σήμερα και ένα κράτος στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Η σειρά κατασταλτικών μέτρων του Υπουργείου Δικαιοσύνης για θέσπιση αυστηρότερων ποινών για όσους διαπράττουν αδικήματα και έχουν καλυμμένα τα πρόσωπα τους με κουκούλα ή με οτιδήποτε άλλο αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και η καθιέρωση της αυτεπάγγελτης δίωξης για το αδίκημα της εξύβρισης κρατικών λειτουργών, είναι προφανώς αναποτελεσματικά και μάλλον επικίνδυνα και μόνο στόχο έχουν την προσωρινή «προστασία» της κυβέρνησης της ΝΔ για την κοινωνική αναμέτρηση που έρχεται, ως αποτέλεσμα της έλλειψης κρατικής πρόνοιας, της τρομοκρατίας των εργοδοτών και της διάλυσης της κοινωνικής συνοχής.
Η δεξιά, ακόμα μια φορά, επιλέγει την καταστολή και ποινικοποίηση κάθε τρόπου αντίδρασης του λαού, στις επιλογές της και τις πολιτικές της.
Λύση στα προβλήματα της κοινωνίας δεν αποτελούν νέοι νόμοι, αλλά αφενός η εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων, αφετέρου, η αλλαγή της κυβέρνησης, με την οποία θα διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και θα επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη και το δικαίωμα του να εκφράζεται ελεύθερα.

Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας
Γιώργος Σκλάβος

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Aπέχουν οι δικηγόροι της Λαμίας

Απέχουν μέχρι τις 27 Μαρτίου οι δικηγόροι της Λαμίας απ' όλες τις δικές που έχουν προγραμματιστεί μέχρι τότε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί συνελήφθη και κρατήθηκε στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Φθιώτιδας, μετά από μήνυση ιδιώτη, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Λαμίας κ. Παναγιώτης Συγγούρης. Ο κ. Συγγούρης παρέμεινε κρατούμενος για περισσότερο από δυο ώρες και αφέθηκε ελεύθερος μετά την παρέμβαση του Αντιεισαγγελέα Εφετών κ. Μαραγιάννη.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας πολίτης που περίμενε την Παρασκευή να παραστεί σε δίκη, φέρεται να επιτέθηκε φραστικά εναντίον των δικηγόρων που ήταν εκείνη τη στιγμή παρόντες. Παρενέβη ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου και υπήρξε και νέα φραστική επίθεση εναντίον του. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου υπέβαλε μήνυση εναντίον του ιδιώτη, ενώ και ο ιδιώτης μήνυσε τον πρόεδρο και λίγο αργότερα μεταφέρθηκαν από τα δικαστήρια στο κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης.

Όπως καταγγέλλουν οι δικηγόροι, που προχώρησαν άμεσα σε γενική συνέλευση και αποφάσισαν 7ημερη αποχή, σε βάρος του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου έγιναν όλες οι τυπικές διαδικασίες που ακολουθούνται σε τέτοιες τέτοιες περιπτώσεις, ενώ και ο πρόεδρος του συλλόγου ανέφερε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ότι: «μου ζητήθηκε από τους αστυνομικούς που είχαν υπηρεσία να βγάλω τη ζώνη μου, αλλά και τα κορδόνια όπως γίνεται σε κάθε κρατούμενο».

Στην απόφασή τους οι δικηγόροι της Λαμίας υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη στάση είναι ιδιαίτερα μειωτική και αφορά όλους τους δικηγόρους. Ήδη το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε και αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων που έγινε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ

Ο Τόγιας για την οδό Μακαρίου στη Θήβα

Ερώτηση στη Βουλή για την οδό Μακαρίου στη Θήβα κατέθεσε ο βουλευτής Βοιωτίας κ. Βασίλειος Τόγιας. Δείτε.
ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΘΗΒΑ
Αγανάκτηση επικρατεί στην πόλη της Θήβας για την οδό Μακαρίου. Παρά τις υποσχέσεις του ΓΓ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δεν έχει δοθεί λύση στο θέμα.
Οι κάτοικοι της οδού Μακαρίου ζητούν την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών για την πλήρη αποκατάσταση του οδοστρώματος αλλά και μέτρα για τον περιορισμό των διερχόμενων οχημάτων σε ότι αφορά τόσο στον αριθμό όσο και στο μέγιστο βάρος διέλευσης. Ο Δήμαρχος Θηβαίων ζητά την άμεση χρηματοδότηση της οριστικής μελέτης του ανατολικού Περιφερειακού δρόμου της Θήβας και την ένταξη του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην λήψη μέτρων εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, λόγω της σκόνης και των καυσαερίων, όσο και για τις περιουσίες τους (τα σπίτια τους καταστρέφονται από την διέλευση υπέρβαρων φορτίων).
Η υπεράσπιση του αυτονόητου δικαιώματος στην προστασία της ζωής αλλά και της περιουσίας των κατοίκων της περιοχής είναι χρέος όλων μας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1) Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
2) Πότε θα εξομαλυνθεί η κυκλοφορία στην περιοχή;

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Κεφάλαιο κίνησης από Εθνική για μικρομεσαίους

Νέα πρωτοβουλία συνεργασίας με μικρομεσαίες επιχειρήσεις - μέλη των επιμελητηρίων αναλαμβάνει η Εθνική Τράπεζα, προσφέροντας ένα ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας.
Συγκεκριμένα, διαθέτει προϊόν ανοικτής πίστωσης για κεφάλαιο κίνησης με υποχρεωτική καταβολή μόνο τόκων και ελεύθερη καταβολή κεφαλαίου. Η χρηματοδότηση θα γίνεται με την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων.
Τα ποσά των χορηγήσεων από το πρόγραμμα θα είναι έως 30% του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης με ανώτατο ποσό 40.000 ευρώ όταν υπάρχουν προσωπικές εγγυήσεις, και έως 70% του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης, χωρίς ανώτατο όριο, με την παροχή εξασφαλίσεων.
Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αναλυτικά σε όλα τα επιμελητήρια της χώρας τις επόμενες ημέρες.
www.in.gr

Εναντίον της εισοδηματικής πολιτικής το Εργατικό Λιβαδειάς

Εναντίον της εισοδηματικής πολιτικής την οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση τάσσεται, όπως ήταν αναμενόμενο, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λιβαδειάς. Δείτε.

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Η εισοδηματική πολιτική που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση, είναι η απόλυτη ομολογία κατάρρευσης της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας. Η αδυναμία και κυρίως η αδυναμία για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής (που εκτοξεύτηκε στα ύψη) οδήγησε στην εύκολη και σίγουρη πηγή εσόδων, στους εργαζόμενους και συνταξιούχους και μάλιστα με θέσπιση κεφαλικού φόρου!
Πρόκειται για την πλέον άδικη, αντικοινωνική και αδιέξοδη πολιτική, η οποία πλήττει βάναυσα τους ανθρώπους της μισθωτής εργασίας ενώ αφήνει στο απυρόβλητο και στη φορολογική ασυλία τα μεγάλα εισοδήματα και τους οικονομικά ισχυρούς, δηλαδή τους μόνιμα φοροδιαφεύγοντες!

Αυτή η πολιτική ούτε τα προβλήματα της οικονομίας αντιμετωπίζει ούτε τις ανάγκες της κοινωνίας ικανοποιεί, απεναντίας επιδεινώνει και μεγιστοποιεί τα προβλήματα, την κρίση και την ύφεση στην αγορά. Σε μια περίοδο κατά την οποία είναι αναγκαία η αύξηση των πόρων του δημοσίου για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, για τη υποστήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και για την στήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας, η κυβέρνηση επιλέγει μέτρα κοινωνικά άδικα αλλά και αναποτελεσματικά:
- Όταν ένα από τα ζητούμενα είναι η ενίσχυση της ζήτησης της οικονομίας αποφασίζει τη μείωση των πραγματικών αποδοχών για την πλειοψηφία των μισθωτών του δημοσίου και τη συγκράτησή τους για τους υπόλοιπους. Επίσης, δεν προβλέπει καμία αύξηση έστω και ονομαστική για τους συμβασιούχους του δημοσίου.
- Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους φορολογούμενους αποτελεί πρόσθετο κεφαλικό φόρο εξαιρώντας και πάλι τα μεγάλα επιχειρηματικά κέρδη των εργοδοτών και των αυτοαπασχολούμενων.
- Το Συνδικαλιστικό Κίνημα θεωρεί αναγκαίο, ιδιαίτερα κατά τη σημερινή συγκυρία, να αυξηθούν οι πόροι του δημοσίου για λόγους κοινωνικούς και αναπτυξιακούς. Θεωρεί απαραίτητο να αποφασιστεί επιτέλους η φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων από χρηματοοικονομική, επιχειρηματική δραστηριότητα και ελεύθερα επαγγέλματα, σε συνδυασμό με τα εξής μέτρα:
- Την μόνιμη (και όχι ευκαιριακή) αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων, - Την εγκαθίδρυση της προοδευτικής φορολογίας για τις ΑΕ και ΕΠΕ, - Την επαναφορά και αύξηση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με ταυτόχρονη κατάργηση του ΕΤΑΚ, - Τη φορολόγηση της πολυτελούς κατανάλωσης, - Τη φορολόγηση των διασυνοριακών μετακινήσεων κεφαλαίων - Την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βαριά φορολόγηση των επενδύσεων δια μέσου των εξωχώριων (off-shore) εταιριών.
Η αποφυγή τέτοιων μέτρων που θα επέφεραν ουσιαστικά έσοδα στο δημόσιο και κοινωνική δικαιοσύνη δεν οφείλεται στη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση, αλλά σαφέστατα στην έλλειψη πολιτικής βούλησης!
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα και οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις για την απόκρουση και ανατροπή αυτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής!

Ο ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας συμμετέχει στη διαμαρτυρία για τις φυλακές Ελεώνα Θηβών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή τον θάνατο της κρατούμενης Κατερίνας Γκουλιώνη οργανώνεται από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων την Κυριακή 22 Μαρτίου στις 11:30 στις φυλακές του Ελεώνα Θηβών. Ο ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Δείτε.


Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την εκδικητική μεταγωγή από τις φυλακές του Ελαιώνα και τον θάνατο της κρατούμενης Κατερίνας Γκουλιώνη

Την Κυριακή 22 Μαρτίου, συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις γυναικείες φυλακές στον Ελαιώνα Θηβών, στις 11.30. Τη συγκέντρωση οργανώνει η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο της αγωνίστριας κρατούμενης Κατερίνας Γκουλιώνη, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες κατά τη διάρκεια μιας ακόμη εκδικητικής μεταγωγής της.
Το ζήτημα των συνθηκών στον Ελαιώνα είχε πρόσφατα ανακινηθεί εξαιτίας των αγώνων της Κατερίνας Γκουλιώνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας είχε εκδώσει το παρακάτω μήνυμα διαμαρτυρίας στις 8 Μάρτη, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας:

ΟΙ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΑΙΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ

Πρόσφατα δημοσιεύματα σε αθηναϊκές εφημερίδες περιγράφουν ως ελληνικό Γκουαντάναμο τις γυναικείες φυλακές στον Ελεώνα Θηβών: οι περιγραφές εξευτελιστικής και βάρβαρης μεταχείρισης των γυναικών κρατουμένων είναι ανατριχιαστικές.
Οι συνθήκες που περιγράφουν οι κρατούμενες, συνιστούν βασανισμό και κατάφωρη παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το θέμα έφερε πρόσφατα στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, ρωτώντας για μέτρα συμβατά προς τις αρχές των δικαιωμάτων του ανθρώπου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υπαρκτό πρόβλημα της διακίνησης ουσιών στις φυλακές.
Πριν από λίγο καιρό, με αφορμή τις απεργίες πείνας, ήρθαν στο φως οι ελλείψεις σε ιατρικές υπηρεσίες και σε υλικοτεχνική υποδομή ακόμη και σε αναγκαία καθημερινά αγαθά για τις κρατούμενες, τα βρέφη και τα νήπια στον Ελαιώνα.
Γνωρίζουμε όλοι πόσο ευάλωτες είναι οι κρατούμενες, μια ομάδα στην οποία η κοινωνία συχνά γυρίζει την πλάτη. Γνωρίζουμε ότι το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας νοσεί, γνωρίζουμε ότι στις ελληνικές φυλακές επικρατεί εξαθλίωση και αυθαιρεσία. Είναι καιρός να απαιτήσουμε το αυτονόητο: ανθρώπινες συνθήκες και σεβασμό στα δικαιώματα των κρατουμένων του Ελαιώνα.
Συμπαραστεκόμαστε στο αίτημα των γυναικών κρατουμένων να καταργηθεί ο σωματικός εξευτελισμός, η αδικαιολόγητη και πολυήμερη απομόνωση, να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσης..
Η κατάσταση στις φυλακές του Ελαιώνα είναι ντροπή για όλους μας. Απαιτούμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να λάβει μέτρα, απαιτούμε από τις τοπικές αρχές και τους Βουλευτές του νομού να αναλάβουν πρωτοβουλίες, τώρα.
Οι κρατούμενες και τις μητέρες του Ελαιώνα χρειάζονται την αλληλεγγύη μας.

8/3/2009

Για όλους αυτούς τους λόγους, καλούμε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τους φίλους και κάθε ευαίσθητο και ενεργό πολίτη της Βοιωτίας να συμμετάσχει στην κινητοποίηση της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων».

Στηρίζουν τη διαμαρτυρία για Ασωπό

Ενας μεγάλος αριθμός συλλόγων, σωματείων και οργανώσεων στηρίζει την κινητοποίηση που οργανώνουν το Σάββατο 21 Μαρτίου στα διόδια Σχηματαρίου το Δίκτυο για τη Σωτηρία Ασωπού, η Ευβοϊκού Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ωρωπού, το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού, οι Θηβαίοι Πολίτες για το Περιβάλλον, η Κίνηση Πολιτών Δήμου Θίσβης, η Πρωτοβουλία Βαγαίων Πολιτών, το Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Εύβοιας και η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας. Δείτε.

To Σάββατο 21 Μαρτίου στις 11.00, συναντιόμαστε στα διόδια Σχηματαρίου για να καταγγείλουμε
Το έγκλημα του Ασωπού
Την ασυδοσία και τη ρύπανση στην ανεξέλεγκτη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων- Θήβας- Χαλκίδας
το νέο τεράστιο ενεργειακό κέντρο σε Bοιωτία- Εύβοια
Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που γνώρισε η χώρα, είναι σε
εξέλιξη και απειλεί σοβαρά τη δημόσια υγεία

Κάτοικοι, επαγγελματίες, αγρότες και εργάτες υποφέρουν διπλά από τις συνέπειες της καταστροφής

Η Πολιτεία αδιαφορεί και συγκαλύπτει

Να είμαστε όλοι εκεί!

Την κινητοποίηση οργανώνει το Δίκτυο για τη Σωτηρία Ασωπού – Ευβοϊκού Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ωρωπού- Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού - Θηβαίοι Πολίτες για το Περιβάλλον- Κίνηση Πολιτών Δήμου Θίσβης- Πρωτοβουλία Βαγαίων Πολιτών-Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Εύβοιας-Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

Την κινητοποίηση στηρίζουν

- ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ-
- ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΕΛΜΕ) ΒΟΙΩΤΙΑΣ –
- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ. ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ-
- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ
- ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ¨ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ¨ ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
- ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΝΕΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ ΑΠΟ ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ HAYS LOGSTICKS ΟΙΝΟΦΥΤΑ
- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΗΒΑΣ
- ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΑΜΥΝΑΙΩΝ "ΤΑΜΥΝΑΙΩΝ ΕΛΠΙΔΑ" ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΜΑΓΚΟΣ
- ΤΟΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΝΗΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ)
- ΔΗΜΟΤΕΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ «Η ΑΡΤΕΜΙΣ»
- ΕΝΩΣΗ ΤΑΜΥΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ "Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ"
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΚΛΕΙΣΤΟΥ" ΚΑΝΗΘΟΥ
- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΨΑΧΝΩΝ Η «ΓΑΙΑ»
- ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
- ΕΥΩΝΥΜΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
- ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ
- ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ -
-- ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΙΓΙΝΑ
- ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ
- ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
- ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ
- ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΟ ΣΟΥΗΔΙΑ, Αθανασιάδης Κωνσταντίνος -
- ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
- ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ / ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
- ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ
- ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
- ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΒΟΛΟΥ
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ –
-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΝΟΡΜΟΥ «ΕΠΙΜΕΝΙΔΗΣ»
-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ
-ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΠΕ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
-ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΟΥΡΝΩΝ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»
-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΛΛΙΩΝ «Ο ΠΟΤΑΜΟΣ»
-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΡΕΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ
-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΡΣΙΝΗΣ
-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΗΤΕΙΑΣ
-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΙΤΑΝΟΥ.
- ΠΟΛΙΤΕΣ: ERIK NEUKRANZ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ FH & UNI HHAMBURG, ΒΛΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ- ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΑΠΘ, - ΟΔΥΣΕΑΣ ΡΟΜΠΑΚΗΣ- ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΝ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ- - ΜΑΝΟΣ ΑΙΓΙΝΙΤΗΣ, ΠΡ. ΕΠΙΜΟΡΦ. ΚΑΙ ΕΞΩΡ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ - ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ (ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ), ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΟΝΑΣ, ΜΑΡΚΟΣ ΖΗΣΟΥ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΠΟ ΚΑΒΑΛΑ, ΜΑΡΙΤΑ ΚΟΥΡΟΥΠΗ-ΣΑΝΤΟΡΑ
- ΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ: oikologio.gr, oikomargarita.blogspot.com, diaploki-diafthora.blogspot.com, asopossos.wordpress.com

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Aπερρίφθη από τον Αρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης του μητροπολίτη Παντελεήμονα

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση του μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα, να αναιρεθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, με την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών για υπεξαίρεση 160.000 ευρώ, από τη μονή του Οσίου Εφραίμ.
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η καταδικαστική εφετειακή απόφαση έχει την απαιτούμενη, από το Σύνταγμα, νόμιμη και ειδική αιτιολογία και επιπλέον, ότι η απόφαση του Εφετείου Αθηνών δεν πάσχει από ασάφειες, αντιφάσεις και έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος έθεσε στο αρχείο την υπόθεση του κ. Παντελεήμονος, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός της Ιεραρχίας, αλλά και την ανοιχτή ενόχληση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Η απόφαση του Αρείου Πάγου δημιουργεί νέα δεδομένα και περιπλέκει τα πράγματα.
www.in.gr

Σήμερα Πέμπτη στις 17:00 διαθέσιμος ο Internet Explorer 8 από τη Microsoft

H νέα έκδοση του Internet Explorer, με την οποία η Microsoft ελπίζει να ανακτήσει το χαμένο της μερίδιο στην αγορά των browser, προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και ενσωματώνει νέες λειτουργίες όπως τo «Accelerator», σχεδιασμένες να διευκολύνουν συνήθεις εργασίες.
Ο IE θα είναι διαθέσιμος για δωρεάν κατέβασμα από το δικτυακό τόπο της Microsoft από τις 17.00 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη. Το πρόγραμμα εγκαθιστάται μόνο σε υπολογιστές που τρέχουν νόμιμα αντίγραφα των Windows.

Στα δυόμισι χρόνια που μεσολάβησαν από την παρουσίαση της προηγούμενης έκδοσης τον Αύγουστο του 2006, ο Internet Εχporer έχει βελτιωθεί σε πολλά σημεία:
Η λειτουργία Αccelerator απαλλάσει τους χρήστες από την ανάγκη να αντιγράψουν κείμενο από μια ιστοσελίδα και να την επικολλήσουν σε μια άλλη σελίδα ή κουτί αναζήτησης, για παράδειγμα όταν χρειάζονται να αναζητήσουν μια διεύθυνση στο χάρτη, ή να εισάγουν ένα όνομα στο Google.

Μια λίστα με αυτές τις ενέργειες εμφανίζεται όταν ο χρήστης επιλέξει ένα τμήμα του κειμένου και κλικάρει στο μικρό μπλε εικονίδιο που εμφανίζεται. Η ίδια λίστα, η οποία μπορεί να εμπλουτιστεί ανάλογα με τι χρειάζεται ο κάθε χρήστης, εμφανίζεται με δεξί κλικ πάνω σε συνδέσμους (links).

Βελτιωμένο είναι επίσης το ενσωματωμένο πεδίο αναζήτησης (search box) στο πάνω μέρος του παράθυρου. Όπως και o Firefox, ο IE8 επιτρέπει την εναλλαγή δημοφιλών μηχανών αναζήτησης όπως η Google, η Wikipedia, το Amazon.com και η eBay. Όμως ο ΙΕ8 προχωρά ένα βήμα παραπέρα, καθώς εμφανίζει κάτω από το πεδίο αναζήτησης μια μικρή λίστα προεπισκόπησης των αποτελεσμάτων. Κάνοντας κλικ στο κουμπί μιας άλλης μηχανής, η προεπισκόπηση ανανεώνεται αυτόματα.

Το νέο πρόγραμμα πλοήγησης εμπλουτίζει επίσης τη γραμμή εργαλείων με τα Web slices, μικρά παράθυρα που εμφανίζουν τίτλους ειδήσεων, μετεωρολικά δεκτία, δημοπρασίες στο eBay ή άλλες πληροφορίες που χρήζουν συχνής ανανέωσης.
Μια ακόμα χρήσιμη λειτουργία -η οποία απουσιάζει από το Firefox αλλά υπάρχει ήδη στο Google Chrome, είναι η ομαδοποίηση των καρτελών (tabs) -όταν ο χρήστης επιλέξει ανοίξει ένα σύνδεσμο σε νέα καρτέλα, η καρτέλα αυτή θα τοποθετηθεί δίπλα στην αρχική και θα πάρει το ίδιο χρώμα.

Όπως και το Google Chrome, ο νέος ΙΕ προσφέρει τη δυνατότητα «ανώνυμου» σερφαρίσματος (private mode), στην οποία το πρόγραμμα δεν αποθηκεύει cookies και δεν θυμάται ποιους δικτυακούς τόπους έχει επισκεφθεί.
Ο ΙΕ8 προσφέρει παράλληλα καλύτερη ασφάλεια, προειδοποιώντας για παράδειγμα το χρήστη αν προσπαθήσει να κατεβάσει κάποιο αρχείο από γνωστούς κακόβουλους δικτυακούς τόπους.
Με τη νέα έκδοση του λογισμικού η Microsoft ελπίζει να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά των προγραμμάτων πλοήγησης, το οποίο ξεπερνούσε το 90% το 2004 αλλά έχει πέσει σήμερα στο 72,2%, σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση της συμβουλευτικής εταιρείας Janco Associates.
Στη δεύτερη θέση ο Mozilla Firefox με 17,2%, στην τρίτη το Google Chrome με 2,8%, ενώ το Safari της Apple συγκεντρώνει λιγότερο από 1%
www.tanea.gr

Στις 15 Μαΐου οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι ορίστηκε ο αριθμός εισακτέων στα Πανεπιστήμια, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) Αθήνας και στα τμήματα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) για το ακαδ. έτος 2009-2010.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος οι θέσεις:
· στα πανεπιστήμια αυξάνονται συνολικά κατά 970.
· στα ΤΕΙ παραμένουν οι ίδιες, ενώ έχει πραγματοποιηθεί ανακατανομή των θέσεων στα ήδη υπάρχοντα αλλά και στα 13 νεοϊδρυθέντα τμήματα.
· στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες αυξάνονται κατά 30.
Σημειώνεται ότι η φετινή αύξηση προκύπτει από την κάλυψη των αναγκών των τριών νεοϊδρυθέντων Πανεπιστημιακών τμημάτων (300 νέοι εισακτέοι στα 2 νέα Τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και 100 νέοι εισακτέοι στο νέο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Λήμνο), καθώς επίσης και μιας σειράς πανεπιστημιακών τμημάτων κατά κύριο λόγο της περιφέρειας, και αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες και πραγματικές ανάγκες.

Με βάση τη σχετική Υπουργική Απόφαση, οι θέσεις εισακτέων για το 2009-2010 ανέρχονται:
α) Στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της Χώρας σε 40.770. β) Στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπ/σης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε) και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης 43.460.

Ο αριθμός των εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 ανέρχεται στις 84.230. (Ειδικότερα για τις ΑΣΤΕ η αύξηση σε σχέση με πέρυσι είναι κατά 30 θέσεις, κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου υπουργείου).
Επιπλέον, στον παραπάνω αριθμό των 84.230 εισακτέων προστίθενται και οι θέσεις εισακτέων:
1. Για τις Στρατιωτικές Σχολές 1436,
2. Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας 1900 (κατά προσέγγιση),
3. Για τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας 26
4. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού 670 (κατά προσέγγιση).
Ο συνολικός αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 είναι 88.262 θέσεις. Στον παραπάνω αριθμό συμπεριλαμβάνονται οι 290 εισακτέοι στα Τμήματα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καθώς και στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ., (τα οποία δεν είναι ενταγμένα στο μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίων).

Από τον ανωτέρω τελικό συνολικό αριθμό των 88.262 θέσεων διατίθενται:
69.588 θέσεις στους μαθητές της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β΄) που αντιστοιχούν στο 90% των θέσεων των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Στρατιωτικών και των Αστυνομικών Σχολών, των Σχολών της πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Εμπορικού Ναυτικού και στο 69% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν 91.320 περίπου εν δυνάμει υποψήφιοι, δηλαδή όσοι από τους 73.750 μαθητές της Γ΄ τάξης ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β΄) θα υποβάλλουν τελικά μηχανογραφικό δελτίο και οι 17.570 απόφοιτοι προηγούμενων ετών που υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος στις φετινές εξετάσεις.

8.777 θέσεις στους κατόχους απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης των ημερήσιων Γενικών Λυκείων, οι οποίοι εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο το έτος 2008 και παλαιότερα και δεν λαμβάνουν μέρος στις αντίστοιχες εξετάσεις τους έτους 2009. Οι θέσεις αυτές αντιστοιχούν στο 10% των θέσεων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης καθώς και των σχολών των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και Εμπορικού Ναυτικού. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 17.000 υποψήφιοι.

2.366 θέσεις στους κατόχους πτυχίου Β΄ κύκλου ημερησίων ΤΕΕ που θα λάβουν μέρος στις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των τριών μαθημάτων που αντιστοιχούν στο 5% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, των Σχολών Αστυφυλάκων και των Σχολών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 3.000 απόφοιτοι Β΄ κύκλου ΤΕΕ προηγούμενων ετών που θα υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

6.774 θέσεις στους μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Α΄) που θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των τεσσαρων μαθημάτων που αντιστοιχούν στο 15% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, των Σχολών Αστυφυλάκων και των Σχολών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 13.000 μαθητές. 467 θέσεις στους κατόχους πτυχίου Β΄ κύκλου εσπερινών ΤΕΕ που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις και οι οποίες αντιστοιχούν στο 1% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και των Σχολών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

899 θέσεις, πέρα από τον αριθμό εισακτέων, διατίθενται για τους μαθητές και αποφοίτους των Εσπερινών Γενικών Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις της Δ΄ τάξης των Λυκείων αυτών.

Το διδακτικό έτος 2008-2009 θα λήξει στις 13 Μαΐου 2009 και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα αρχίσουν στις 15 Μαΐου 2009.
Τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Καθαρός ο Ασωπός για τον Σουφλιά-Ναι σε υπουργείο Περιβάλλοντος το 2010

Ιδού ολόκληρη η ομιλία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά για την παρουσίαση των Δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Περιβάλλον".

Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,
Από την αρχή θέλω να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του κ. Καλογιάννη, ο οποίος δυστυχώς είναι κλινήρης και δεν θα συμμετάσχει στο Συνέδριο.
Είναι μεγάλη μου χαρά να σας καλωσορίζω σήμερα εδώ, στην ημερίδα που διοργανώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος με αφορμή τον απολογισμό δράσεως του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον».

Σήμερα, το μεγάλο ζητούμενο παγκοσμίως και για τη χώρα μας, είναι η αειφόρος, η βιώσιμη ανάπτυξη. Η ανάπτυξη που καλύπτει τις ανάγκες του παρόντος, χωρίς να υπονομεύει το μέλλον και να θέτει σε κίνδυνο τις γενιές που θα ακολουθήσουν.
Η βιώσιμη ανάπτυξη, η αειφόρος ανάπτυξη, ως έννοια θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Δυστυχώς δεν είναι για όλους. Στην πορεία της ανθρωπότητας μέσα στο χρόνο, σχετικά πρόσφατα η παγκόσμια κοινωνία άρχισε να συνειδητοποιεί τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο άνθρωπος άρχισε να συνειδητοποιεί ότι το περιβάλλον είναι το σπίτι του. Δεν του εξασφαλίζει απλώς καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά την ίδια τη ζωή του. Και για αυτό οφείλει να μην το τραυματίζει, όπως κάνει επί αιώνες, αλλά να το προστατεύει. Αυτή η συνειδητοποίηση αποτελεί την προϋπόθεση για τη θέσπιση και εφαρμογή κανόνων προστασίας και βελτίωσης του περιβάλλοντος. Μάλιστα, η προστασία του περιβάλλοντος αναγνωρίζεται σήμερα ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, στο Xάρτη της Eυρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτήν την προσπάθεια, από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Έχω πει πολλές φορές ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας. Και ότι καμία πολιτική για το περιβάλλον δεν είναι αρκετή, αν δεν υπάρχει η ενεργός συμμετοχή των πολιτών.
Με στενοχωρεί ότι σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, συχνά στη χώρα μας περισσεύουν ο λαϊκισμός και οι υπερβολές. Πιστεύω ότι όπως η φύση μας διδάσκει την αρμονία, έτσι και ο λόγος μας για το περιβάλλον πρέπει να είναι καίριος, με πρόβλεψη και προοπτική, ακριβής και χωρίς υπερβολές.
Πριν λίγες μέρες, οι συνεργάτες μου και εγώ συμπληρώσαμε 5 χρόνια στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. 5 χρόνια σκληρής και συστηματικής προσπάθειας, 5 χρόνια σημαντικού έργου -και αυτό το λένε τα στοιχεία και η πραγματικότητα.

Η χώρα απέκτησε ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική και αντιμετωπίστηκαν εκκρεμότητες που συσσωρεύονταν επί χρόνια.
Θέλω, όμως, με την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης να σας πω ότι αυτά τα χρόνια, δεχτήκαμε κριτική που πολλές φορές ήταν άδικη, πολύ άδικη -υπήρξε βέβαια και ωφέλιμη εποικοδομητική κριτική. Στην άδικη κριτική αναγκάστηκα να απαντήσω ορισμένες φορές με σκληρή γλώσσα.
Οι απαντήσεις μας, όμως, ήταν πάντα στο πλαίσιο της λογικής και της πραγματικότητας. Περίτρανο παράδειγμα είναι η περίπτωση του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Ένα μεγάλο οικουμενικό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί οικουμενική λύση. Εμείς από την πλευρά μας, είμαστε απόλυτα συνεπείς σε αυτά που μας αντιστοιχούν. Τι αντιμετώπιση όμως είχαμε; Προσέξτε:

Την ίδια μέρα που είχαν βγει πρωτοσέλιδα ότι δήθεν η Ελλάδα έχει αποβληθεί από το Κιότο, την ίδια μέρα φιλοξενούνταν συνέντευξη του Ραούλ Εστράδα του επονομαζόμενου «πατέρα του Κιότο» που έλεγε επί λέξει ότι «η Ελλάδα δεν έχει αποβληθεί από το Κιότο»! Και για την ίδια περίοδο που δήθεν ήμασταν εκτός Κιότο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος ανακοίνωνε ότι η χώρα μας είναι μία από τις μόλις 4 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται ήδη μέσα στο στόχο του Κιότο και θα τον επιτύχουν τελικά με τα μέτρα που ήδη εφαρμόζουν! Μαζί με τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία. Δηλαδή και επισήμως η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία της διεθνούς προσπάθειας κατά της κλιματικής αλλαγής.

Κυρίες και κύριοι,
Η καλόπιστη κριτική, οι προτάσεις, οι παροτρύνσεις είναι απαραίτητες. Τα μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας δεν είναι απαραίτητα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα στην υπέροχη ελληνική φύση. Γόνος γεωργοκτηνοτροφικής οικογένειας, έμαθα να τη σέβομαι και να την αγαπώ. Μεγάλωσα σε ημιορεινό χωριό. Δεν έμαθα να αγαπώ το περιβάλλον στο Κολωνάκι, αλλά στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων.

Όταν στην Αθήνα απέκτησα ένα διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή όπου ζω μέχρι σήμερα, γέμισα την ταράτσα μου με ό,τι μπορούσα να καλλιεργήσω, πολλά χρόνια πριν γίνουν της μόδας οι «πράσινες ταράτσες». Και όταν έγινα Υπουργός Περιβάλλοντος, το θεώρησα μεγάλη τιμή και με την συμπαράσταση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή έθεσα ως στόχο να υπηρετήσω το περιβάλλον με πράξεις και όχι με λόγια.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω έναν πολύ σύντομο απολογισμό αυτών των πράξεων. Να αναφερθώ στα πιο σημαντικά από όσα έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια για το περιβάλλον. Όχι μόνο μέσα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος, αλλά συνολικά και όσο γίνεται πιο επιγραμματικά:
1. Ενσωματώσαμε στην ελληνική νομοθεσία 35 κοινοτικές οδηγίες κλείνοντας όλες τις εκκρεμότητες που υπήρχαν.
2. Παραλάβαμε 52 ανοιχτές υποθέσεις και καταγγελίες στην Ε.Ε. και τις μειώσαμε στις μισές. Επί των ημερών μας, δεν υπάρχει καμιά καταδίκη με πρόστιμο, όπως συνέβαινε παλιότερα. ?
3. Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο εθνικό πρόγραμμα για την Κλιματική Αλλαγή. Για το θέμα του Κιότο, άλλωστε, αναφέρθηκα προηγουμένως.
3. Καταρτίσαμε το Εθνικό Πρόγραμμα Διαχείρισης και Προστασίας των Υδάτινων Πόρων. Ελέγχουμε την ποιότητα των νερών σε ποτάμια, λίμνες και θάλασσες.
4. Τετραπλασιάσαμε την ανακύκλωση στη χώρα μας. Από 6% που ήταν το ποσοστό ανακύκλωσης των απορριμμάτων που ανακυκλώνονταν, σήμερα ξεπερνάει το 25%. Παράλληλα, σήμερα ανακυκλώνονται όλα τα είδη απορριμμάτων. Θεσμοθετήσαμε τον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης για τον συντονισμό των προσπαθειών στο μεγάλο αυτό θέμα.
5. Ενισχύσαμε σημαντικά τις προστατευόμενες περιοχές και τις αυξήσαμε. Από το Μάρτιο του 2004 μέχρι σήμερα, από μόλις 3 που παραλάβαμε, θεσμοθετήσαμε και οριοθετήσαμε 18 νέες Προστατευόμενες Περιοχές, όπως η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, το Δέλτα του Έβρου, ο υγρότοπος του Αμβρακικού κ.ά.
6. Διενεργούνται αυστηροί περιβαλλοντικοί έλεγχοι, με την αποτελεσματική λειτουργία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Προχωρήσαμε σε περισσότερους από 900 ελέγχους σε βιομηχανίες και επιβάλαμε πρόστιμα περίπου 18 εκατ. ευρώ στους παραβάτες.
7. Εκπονήσαμε το Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Με θαρραλέα μέτρα και καινοτόμες προτάσεις, για καλύτερο περιβάλλον σε όλη τη χώρα. Επίσης, εκπονήσαμε επιχειρησιακά σχέδια αντιμετώπισης της ρύπανσης για τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο κ.α.
8.Εκπονήσαμε και εφαρμόζουμε ολοκληρωμένη πολιτική για τα απόβλητα και τα απορρίμματα. Εκπονήσαμε Εθνικό Σχέδιο για τα επικίνδυνα απόβλητα και εφαρμόζεται ένα νέο αναμορφωμένο νομοθετικό πλαίσιο.
9. Προχωράμε σε σημαντικές αναπλάσεις σε μεγάλες και μικρές πόλεις.
10. Αντιμετωπίσαμε το τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα στην Ψυτάλλεια και κατασκευάσαμε το μεγαλύτερο εργοστάσιο ξήρανσης στην Ευρώπη.
11. Εκπονήσαμε την Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα και θεσπίσαμε τη λήψη των μέτρων για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων της χώρας μας.
12. Κάναμε ρεκόρ στη απορροφητικότητα πόρων. Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον η απορροφητικότητα σήμερα έχει φτάσει στο 92%, από 14% που ήταν το 2004.
13. Διπλασιάζουμε συνολικά το δίκτυο Μετρό στη χώρα και ξεκινήσαμε επιτέλους το Μετρό στη Θεσσαλονίκη, το πιο φιλικό προς το περιβάλλον συγκοινωνιακό μεγάλο έργο που γίνεται στην Ελλάδα. Παράλληλα, όλα τα οδικά και άλλα δημόσια έργα γίνονται με ευαισθησία και σεβασμό στο περιβάλλον. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ε65. Δαπανούμε επιπλέον 120 εκ. Ευρώ για την προστασία της πανίδας (Κυρίως της Αρκούδας και του λύκου).
14. Το σημαντικότερο; Δίνουμε στην Ελλάδα τα δύο μεγάλα εργαλεία περιβαλλοντικής πολιτικής που δεν έχει και που έπρεπε να έχει ήδη επί δεκαετίες: Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό και Κτηματολόγιο. Έχουμε ήδη θεσμοθετήσει το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και το Ειδικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για να προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά στην πράσινη ενέργεια. Ακολουθούν τα Ειδικά Πλαίσια για τη Βιομηχανία και τον Τουρισμό.

Το Ειδικό Πλαίσιο για τις Παράκτιες περιοχές και τον Ορεινό χώρο έχουν ολοκληρωθεί και θα τεθούν σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. Ολοκληρώνεται σύντομα και για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Η ολοκλήρωση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού συνιστά μια από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της Ελληνικής Επικράτειας. Θα ξέρει ο καθένας τι μπορεί να κάνει πού και πώς. Και στο μεγάλο θέμα του Κτηματολογίου, με νέους κανόνες προχωράμε γρήγορα και συστηματικά και σε δύο χρόνια τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας θα είναι εντάξει με το κτηματολόγιο.

Και βέβαια, δεν σταματάμε εδώ. Σχεδιάζοντας το αύριο, στο πλαίσιο της τέταρτης προγραμματικής περιόδου έως το 2013, για πρώτη φορά στη χώρα μας, δώσαμε τόσο μεγάλη έμφαση σε έργα και δράσεις για καλύτερο περιβάλλον. Με συστηματική δουλειά, προχωρήσαμε στην κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης (ΕΣΣΑ) για τον Τομέα Περιβάλλοντος.

Ο προϋπολογισμός των έργων για το περιβάλλον που θα χρηματοδοτηθούν στην 4η Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 ανέρχεται σε περίπου 4,3 δισ. ευρώ.
Επιγραμματικά αναφέρομαι στις βασικές προτεραιότητές μας:
1. Μεταρρύθμιση και κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και θεσμοθέτηση του νέου τρόπου εκδόσεως οικοδομικών αδειών.
2. Έργα αποχέτευσης, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων για όλους τους οικισμούς (350 τον αριθμό) με πληθυσμό αιχμής πάνω από 2.000 κατοίκους. Χρηματοδοτούνται με 1,5 δισ. ευρώ και αντιμετωπίζουμε έτσι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το μεγάλο έργο αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών για την Ανατολική Αττική, αλλά και οι περί τον Μόρνο και την Κορώνεια οικισμοί.
3.Έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Και συνεχίζουμε βέβαια να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο μεγάλο θέμα της ανακύκλωσης και την ευαισθητοποίηση του κοινού.
4. Σημαντικά έργα υδρεύσεων κυρίως σε επιλεγμένες περιοχές τουριστικής ανάπτυξης με έλλειψη νερού, όπως η Χαλκιδική, η Κέρκυρα, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
5. Σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα στους Νομούς Αττικής (ρέματα Εσχατιάς, Ραφήνας, Ερασίνου κ.α.) Θεσσαλονίκης (περιφερειακή τάφρος κ.α.) και σε άλλες αστικές περιοχές.
6. Έργα «πράσινων μεταφορών», όπως η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι την Καλαμαριά.
7. Έργα ενέργειας όπως η τηλεθέρμανση Φλώρινας, τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας, ενεργειακά Άγιου Όρους κ.α.
8. Υποστήριξη των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών με 225 εκατομμύρια ευρώ και δράσεις προστασίας και διατήρησης βιοποικιλότητας, φυσικού και υγροτοπικού περιβάλλοντος.
9. Αναθεώρηση Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και Θεσσαλονίκης και προώθηση των Ρυθμιστικών Σχεδίων στην Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και το Βόλο.
10. Υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό και άλλων μεγάλων αστικών αναπλάσεων.
11. Ενίσχυση και ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών σε όλη τη χώρα.

Κυρίες και κύριοι,
Πολύ συνοπτικά αυτό είναι το έργο μας, αυτός είναι ο σχεδιασμός μας για το μέλλον στον τομέα του περιβάλλοντος. Ακόμα πιο αναλυτικά θα τα ακούσετε όλα αυτά από τις εξαιρετικές, είμαι βέβαιος, εισηγήσεις των εκλεκτών συνεργατών που θα ακολουθήσουν στο πρόγραμμα.

Βέβαια, το είπα και νωρίτερα, φυσικά και δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα του περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Σκεφτόμουν, όμως, ότι αν διαβάσει κανείς τι γράφεται ή αν ακούσει τι λέγεται τις περισσότερες φορές δεξιά κι αριστερά, θα νομίσει ότι είμαστε η χώρα με τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα στον κόσμο? Η αλήθεια όμως είναι ότι ζούμε σε έναν υπέροχο τόπο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για περιβαλλοντική κρίση στη χώρα μας. Το περιβάλλον στην Ελλάδα -όπως προκύπτει από όλες τις σχετικές διεθνείς έρευνες- βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, καλύτερο από άλλες αναπτυγμένες χώρες. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα ή κίνδυνοι για το μέλλον. Υπάρχουν και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα αντιμετωπίσουμε και για να προστατευτούμε.

Αλλά στους περισσότερους τομείς τα πάμε καλά και σίγουρα καλύτερα από τις άλλες χώρες. Το 25% της χώρας είναι περιοχές Natura και μαζί με τα δάση σχεδόν η μισή έκταση της Ελλάδας είναι προστατευόμενη. Έχουμε πολύ καθαρές θάλασσες, καθαρές λίμνες, καλά ποτάμια -μόνο ο Πηνειός ουσιαστικά έχει πρόβλημα. Όμως και αυτό μπορεί να λυθεί με ένα μικρό μέρος των νερών του Αχελώου. Όμως είναι ένα μεγάλο θέμα για το οποίο πέραν αυτών που έχω πει θέλω να προσθέσω ότι αποτελεί παράδειγμα πλήρους διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και αντιστροφής της λογικής, που βιώνουμε στη χώρα μας.

Από εκεί και πέρα όμως, πέρα από τα διεθνή, τα οικουμενικά προβλήματα που όπως είπα και πριν απαιτούν οικουμενικές λύσεις, τα περιβαλλοντικά προβλήματα στην Ελλάδα επιμένω να λέω ότι είναι συγκεκριμένα, μετρήσιμα και αντιμετωπίσιμα.

Όσο για τις ρυπαίνουσες βιομηχανίες στις οποίες την πρωτοκαθεδρία έχει η ΔΕΗ μεταξύ άλλων μέτρων, εφαρμόζουμε με αυστηρότητα το πρόγραμμα των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών, που αφορά σε 330 βιομηχανίες. Το πρόγραμμα έχει ήδη προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Είμαστε στον δρόμο της πράσινης ανάπτυξης και εφαρμόζουμε την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» για να υπάρχει και στην πράξη περιβαλλοντική ευθύνη.

Υπάρχουν και τα μεμονωμένα φαινόμενα, όπως είναι ο Ασωπός και η Κορώνεια, τα οποία είναι χρονίζοντα προβλήματα δεκαετιών.

Το θέμα του Ασωπού δεν ήταν στις αρμοδιότητές μας. Και ακριβώς γι’ αυτό, με απόφασή μου χαρακτηρίστηκε εθνικό έργο ώστε να μπορεί το ΥΠΕΧΩΔΕ να παρέμβει. Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα μέτρων για τη συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος: γίνονται συνεχείς περιβαλλοντικοί έλεγχοι, επιβάλλονται αυστηρές ποινές, και δεν θα διστάσουμε να διακόψουμε και την λειτουργία βιομηχανιών. Εξασφαλίσαμε την ύδρευση όλων των οικισμών της περιοχής από το Μόρνο, αναθέσαμε στο Πολυτεχνείο τη μελέτη και θα προχωρήσουμε στην κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και ενιαίου βιολογικού καθαρισμού για όλες τις βιομηχανίες της περιοχής Οινοφύτων.

Σήμερα ο Ασωπός ποταμός είναι καθαρός. Παραμένει βέβαια το πρόβλημα με τα υπόγεια νερά, σε ορισμένα σημεία, αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα δεκαετιών, το οποίο δεν μπορεί προφανώς να λυθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μαζί με τους αρμόδιους φορείς.

Και εδώ θέλω για άλλη μια φορά να τονίσω ότι δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν τα τοπικά θέματα να είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει κυρίως ρόλο επιτελικό. Μελετά και καθορίζει πολιτικές και κανόνες που στη συνέχεια έχουν την ευθύνη να εφαρμόσουν οι φορείς, οι Περιφέρειες, οι Νομαρχίες και οι Δήμοι.
Εξ ορισμού δεν πρέπει και δεν μπορεί να υλοποιήσει τις περισσότερες από αυτές τις πολιτικές η κεντρική κυβέρνηση, το ΥΠΕΧΩΔΕ, ούτε γίνεται αυτό πουθενά στον κόσμο! Μιλάμε όλοι για αποκέντρωση. Και με την ευκαιρία να τονίσω για άλλη μία, μπορεί και εκατοστή, φορά, ότι ούτε οι πολεοδομίες υπάγονται στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Και τα τονίζω όλα αυτά για έναν πολύ σημαντικό λόγο: διότι είναι μόνιμη τακτική της πολιτικής μας ζωής να φορτώνουμε τα πάντα στην κυβέρνηση, στην Κεντρική Διοίκηση, και ταυτόχρονα να αφήνουμε στο απυρόβλητο τους υπεύθυνους φορείς ή θεσμούς. Έτσι όμως ούτε τους ίδιους βοηθάμε να βελτιωθούν, ούτε τα προβλήματα αντιμετωπίζονται! Σκεφτείτε το...

Και επειδή μιλάμε τόση ώρα για το τι έκανε και τι θα κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ας αναφερθώ για λίγο και σε ένα θέμα που εδώ και 3-4 χρόνια είναι της μόδας: τη δημιουργία «αυτόνομου» (όπως το λένε) Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Έχω τοποθετηθεί επανειλημμένως για το θέμα στη Βουλή. Μάλιστα, είχα τονίσει το Νοέμβριο του 2007 ότι είμαστε μια χώρα σε ανάπτυξη ακόμα, που τώρα κατασκευάζουμε τα αναγκαία μεγάλα έργα υποδομής. Είναι σημαντικό να έχει την αρμοδιότητα των έργων το Υπουργείο Περιβάλλοντος, διότι έτσι και ο περιβαλλοντικός τους έλεγχος είναι αυστηρός και τα έργα προωθούνται. Και είχα πει ότι όταν ολοκληρωθεί το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο και ξεκινήσουν τα έργα της Δ Προγραμματικής Περιόδου, τότε θα μπορούμε να διαχωρίσουμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος από το Υπουργείο Δημόσιων Έργων.

Σήμερα, λοιπόν, σας λέω ότι κατά τη γνώμη μου το πρώτο εξάμηνο του 2010 θα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να μπορεί να γίνει Υπουργείο Περιβάλλοντος. Και ταυτόχρονα, προσθέτω ότι θα πρέπει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος να προστεθούν και οι αρμοδιότητες για τα δάση και την ενέργεια. Παράλληλα, η πρότασή μου είναι να καταργηθεί το Υπουργείο Μεταφορών, να ενοποιηθούν τα δημόσια έργα και οι μεταφορές σε ένα ενιαίο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Όσο για τις συγκρίσεις με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να πω ότι ο Σαρκοζί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος προσέθεσε τις μεταφορές και την ενέργεια, ο Θαπατέρο τελευταία προσέθεσε τη γεωργία. Ανάλογα με τις προτεραιότητες και οι αρμοδιότητες.

Στη μεγάλη κοινή προσπάθεια για το περιβάλλον, ξεχωριστή θέση έχει η Κοινωνία των Πολιτών. Καμιά φορά με ρωτάνε αν έχω κάποιο πρόβλημα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Αντιθέτως, εκτιμώ το έργο τους, σέβομαι την προσπάθειά τους, αναγνωρίζω το ειλικρινές κατά κανόνα ενδιαφέρον τους για τον τόπο και το περιβάλλον. Αποδέχομαι και τις υπερβολές τους τις οποίες αρνούμαι σε πολιτικούς φορείς γιατί παρασύρονται από το «Περιβάλλον πουλάει». Μάλιστα έχω συνεργαστεί και μαζί τους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του αυτοκινητοδρόμου Ε65 στον οποίον αναφέρθηκα και νωρίτερα.

Αλλά όποτε κάποιος λέει ανακρίβειες από υπερβάλλοντα ζήλο, τι να κάνω, τους απαντώ. Και τους λέω φιλικά και με όλη μου την αγάπη. Δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα. Όμως μια καλή κουβέντα για το Υπουργείο και την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από εκατοντάδες εργαζομένους σε αυτό, ε δεν θα έβλαπτε παιδιά!

Στη μεγάλη προσπάθεια για το περιβάλλον, όμως, τον πιο καθοριστικό ρόλο έχει ο απλός πολίτης. Ο καθένας από εμάς δηλαδή. Πρέπει να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση. Να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας, στο πετσί μας που λένε, ότι είναι χρέος του καθενός η προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή η περιβαλλοντική συνείδηση, πιστεύω ότι τελικά είναι σε μεγάλο βαθμό και θέμα αισθητικής. Κι όπως είχε πει ο Ντοστογιέφσκι «η αισθητική είναι η συνείδηση του μέλλοντος». Δεν μπορεί να βλέπουμε αυτό το βασίλειο της νάιλον σακούλας παντού, για παράδειγμα, είναι και θέμα αισθητικής.

Να κάνουμε, λοιπόν, την αυτοκριτική μας -όλοι, δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου- και να αρχίσουμε την προσπάθεια για καλύτερο περιβάλλον, αλλάζοντας κάποιες απλές καθημερινές μας συνήθειες.
Να κάνουμε ανακύκλωση. Δεν είναι τίποτα να ξεχωρίζεις κάποια σκουπίδια. Μια συνήθεια είναι.
Να εξοικονομούμε ενέργεια από τις ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι και στο γραφείο. Να αλλάξουμε τις λάμπες μας και να βάλουμε χαμηλής κατανάλωσης. Αντέχουν περισσότερο, κοστίζουν λιγότερο.
Να μην ξοδεύουμε το νερό. Δεν είναι τίποτα να κλείνουμε τη βρύση όταν ξυριζόμαστε.
Να περπατάμε περισσότερο. Κάνει καλό και στον οργανισμό. Να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το Μετρό επεκτείνεται διαρκώς.

Και βέβαια, να μην πετάμε τα σκουπίδια μας όπου βρούμε. Αυτή η απαράδεκτη νεοελληνική συνήθεια. Το χέρι έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου και το σκουπίδι σου στο δρόμο.
Όλα αυτά, είναι μόνο τα πιο στοιχειώδη από όσα μπορούμε όλοι μας να κάνουμε κάθε μέρα.
Το περιβάλλον απαιτεί 11.000.000 υπεύθυνους πολίτες. Δεν αρκεί να δηλώνουμε περιβαλλοντικά ευαίσθητοι, αλλά πρέπει να το αποδεικνύουμε και σε κάθε πτυχή της ζωής και της δραστηριότητάς μας.

Το ίδιο ισχύει ασφαλώς πολύ περισσότερο και για τους πολιτικούς και γενικά τα δημόσια πρόσωπα, σε όποια θέση κι αν βρίσκονται. Ο καθένας ας κάνει καλά τη δουλειά του. Δεν αρκούν τα λόγια.

Και βέβαια όλοι να θυμόμαστε ότι η ανάπτυξη φέρνει την πραγματική βελτίωση της ποιότητας ζωής, μόνο όταν γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον. Γι’αυτό και η πολιτική μας πρέπει να στοχεύει στην αειφόρο ανάπτυξη και στη σωστή διαχείριση των πεπερασμένων φυσικών πόρων.
Η κλιματική αλλαγή είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα με σημαντικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και η αντιμετώπισή της απαιτεί άμεσες πολιτικές ενέργειες.

Από κοινού με τους εταίρους μας εργαζόμαστε ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει τον καθοδηγητικό της ρόλο στο θέμα αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο και να πρωταγωνιστήσει στις διαπραγματεύσεις, για την επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας, τον προσεχή Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη. Ελπίζω και πιστεύω οι μεγάλες χώρες ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία που παράγουν πάνω από 85% των αερίων θερμοκηπίου ότι θα συμμετέχουν με πίστη και αποφασιστικότητα όπως η Ελλάδα του 2? στον αγώνα για την σωτηρία του πλανήτη.

Σήμερα η χρηματοοικονομική κρίση αντί να μας αποπροσανατολίσει από το θέμα του περιβάλλοντος πρέπει να μας συσπειρώνει προς την αειφόρο ανάπτυξη, την «πράσινη ανάπτυξη» η οποία προσφέρει νέες ευκαιρίες για την πρόοδο και την απασχόληση. Η προστασία του πλανήτη μας απαιτεί τη λήψη μέτρων διαχειριστικής μορφή, όπως οι περιορισμοί ρύπων, αλλά δεν αρκούν μόνο τα μέτρα αυτά.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια υπόθεση με πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις. Επιβάλλεται να αλλάξουμε νοοτροπία, τρόπο ζωής και πολιτιστικές αξίες. Εμείς όλοι που αναπνέουμε πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, έχουμε τις δυνατότητες να εγγυηθούμε το μέλλον του. Γρήγορα και αποφασιστικά. Δεν έχουμε το δικαίωμα της ολιγωρίας.

Κυρίες και κύριοι,
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας. Περισσότερο από όλους, θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και όλους τους εργαζόμενους στο Υπουργείο με τους οποίους δουλέψαμε τόσα χρόνια μαζί και θα εξακολουθήσουμε να δουλεύουμε. Να ξέρετε ότι για εμάς το περιβάλλον αποτελεί προτεραιότητα στην πράξη και όχι στα λόγια. Αυτό το ειλικρινές ενδιαφέρον ζητώ και από όλους εσάς -και ξέρω ότι το έχετε. Και αυτό το ενδιαφέρον είναι η καλύτερη βάση για τη συνεργασία μας και την κοινή μας προσπάθεια να παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας μια ακόμα καλύτερη Ελλάδα σε έναν υγιέστερο πλανήτη.
Σας ευχαριστώ πολύ.